Löparlärdom nr 152

Jag har aldrig haft problem med att sänka takten när jag sprungit med någon som är långsammare. Ändå undrar jag om 43-åringen inom mig skulle stått ut med 67-åringen. Den gamle är ändå en och en halv minut sämre per kilometer.

– Jodå, säger den unge.
– Jag tänker i alla fall klokare nu, muttrar 67.
– Och långsammare, småler 43.

### Lägger ut texten ovan på Facebook. Tar en löptur. Då kommer eftertanken. Detta borde jag ha lagt ut på webben, i serien löparlärdomar. Nummer 152.
– Som sagt, säger 43 när jag kommer hem och startar datamaskinen. Du tänker inte fort, inte.
– Men noga, du, svarar 67. Jädritt noga. Förresten sprang jag bara 55 sekunder långsammare i dag.
– På platten ja.

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root 
Inlägg nr 1 874. (c) Sven-Ove Svensson (men dela gärna)

Gillar inte retroaktiva myndighetsbeslut

Jag tror miljözonerna behövs. Och jag kan åka buss där. Men så fasen jag litar på nån miljöklassning mer. Den lurade många och är inte hedersam för svenska staten.

Staten säger just nu att vissa bilar är miljöbilar – och vill samtidigt förbjuda att dessa miljöbilar körs. Av miljöskäl. DET är lurendrejeri.

Jag har jobbat i 17 år med kollektivtrafik och åkt kollektivt i drygt 60. Men jag bor i ett glesbygdslän. Då behövs bilen ibland. Det stör mig vansinnigt att staten för två år sedan stolt kallade vår nya bil en klassad miljöbil men nu lika stolt vill förbjuda oss att köra den. Det är ryckigheten jag är emot.

Jag är gammal miljöaktivist. Jag älskar frisk luft mer än privatbilism. Vad jag ogillar starkt är retroaktiva myndighetsbeslut.

Jag gillar inte att bli lurad. Min bil är fortfarande miljödefinierad men det var ljug. Inte tror jag att en bil är det bästa för miljön. Men jag trodde i min enfald att våra miljövårdande myndigheter ägde något lite kunskap och heder.

Jag kan som sagt åka buss, det gillar jag. Men ingen ska få mig att någonsin mer lita fullt ut på någon statlig miljöklassificering. Jag kan köra min bil så länge han lever. Men massor av hedervärda människor som bryr sig om miljön blev lurade på mycket pengar i och med den klassificeringen.

En stor tröst är att det gjorde vår bilstrategi som vi funderat på ett tag mycket enklare: ”Byt inte, du har inte råd. Kör miljöbilen så länge han lever.”

Jag äger ett par väl använda löparskor, ett par dito promenadskor, två fint slitna vandrarkängor och en pigg flerväxlad cykel. Alla (utom kängorna) har tagit mig både till Konsum och till och/eller från stan. Jag har ett Värmlandskort med värde på och ett SJ Prio-konto. Samt en miljöbil Euro 6. Jag kommer att klara mina förflyttningar i framtiden med. Men några statliga miljöklassificeringar kommer jag aldrig mer att lita på.

Den här tråden kan ge intryck av att jag tycker bilklassificering är viktigast i världen. Så är det inte. Kampen för mångfald, medmänsklighet, rättvisa och jämlikhet är betydligt viktigare. Tjohoo & tack för pratstunden, go’vänner!

Sammanfattning av mina kommentarer i en lång diskussionstråd på Facebook den 22 och 23 mars, när det blev definitivt att regeringen vill förbjuda miljöbilar i miljözoner. Lägger ut dem här för att jag vill ha dem sparade men länkar inte inlägget på Facebook. Nu ska jag ut och springa.

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root
(c) Sven-Ove Svensson (men dela gärna)

Stunder i skogen

Jag har märkt att det väcker viss respekt när en möter bärplockare i skogen och bär orienteringskontrollstolpar och järnspett. Men det verkar som om andra respekterar mig ännu mer när jag är på hemväg, svettig och tungandad, och bara bär spettet.

***

Den där stunden när en sprungit träningsorientering och byter till torr t-tröja inför klubbkamraterna, en fin blå, och den visar sig vara hustruns nattlinne.

(Egna facebookinlägg, 15 augusti 2017).

Kring maktens grytor

Kära dagbok, det händer en hel del kring maktens köttfärssåsgrytor. Här är fyra inlägg ur mitt twittrande & facebookande de senaste dagarna.

### Varannan svensk är överviktig eller fet, på många håll i Värmland är problemet stort. Då stänger man motionscentralen vid Skutberget utanför Karlstad.

Prata om det i smågrupper så ska vi skriva Post it-lappar sedan.

Länk: Sanningen om friskvården – dikt av Viktor Root

### Nästa modenamn bland blivande politiska broilers blir: Bojan.

### Är Miljöpartiets ledning politiskt suicidal?

### Intressant när folk som ena stunden slåss solidariskt för varenda småstation på Fryksdalsbanan i nästa ögonblick vill ge kärnkraften chansen att tåga vidare. Jag tycker mycket om några fina miljöpartister som jag känner och respekterar deras syn i stationsfrågan. Men så katten jag förstår partiets prioritering av stopp och tidtabeller i politiken. Vad är värst? Var vi inte emot kärnkraften 1980?

Fotnot: fler och fler partier vill sätta fotbojor på lagligt folk.
Länk: Stor besvikelse inom MP efter kärnkraftsuppgörelse

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root | Firman Kôppra

Firmafundering i början av september

Kärrar

Detta är vad en annan funderar över i början av september 2016.

Extrasak

Jag har frilansat mycket tidigare i livet, men då räckte det med att vara uppdragstagare. Har inte bestämt mig än, men det lutar åt någon sorts firma. Verksamheten är det viktiga, inte firmaformen, men är den nödvändig så varför inte?

Det som står här nedan har jag alltid försökt leva efter som frilans. Oskrivet. Nu gillade jag att skriva ner det.

FÖRETAGSNAMN
Inte bestämt än.

VERKSAMHET
Företaget ska syssla med journalistik, författarskap och olika former av scenframträdanden samt rådgivning kring skrivande, massmedierelationer och medborgar- & kunddialog.

AFFÄRSPLAN
Ha roligt.
Träffa folk.
Hjälpa till så dom inte ska gå bet 😉
Hålla skriv- och prathjärnan igång.
Dra in inkomster för att dryga ut pensionen.
Dra in mer skatt till det allmänna.

Ha roligt.

VÄRDEGRUND
Verka för ekologisk hållbarhet.
Verka för mångfald och medmänsklighet.
Verka för humorn och glimten i ögat.
Verka för solidaritet, rättvisa, fritt ord, jämlikhet och jämställdhet.
Verka för att alla människor har samma människovärde.
Ta bara uppdrag som du själv kan stå för.

PRISSÄTTNING
Ofta enligt Nybblemetoden.

Förklaring: i Nybble söder om Kristinehamn blev vi som fattiga och strandsatta studenter 1976 räddade av en empatisk bilmekaniker som tog 50 kronor för fem timmars jobb med vår tillfälligt skraltiga Saab 96. Plus att vi fick tälta bakom verkstan i väntan på brytarspetsarna.

– 50 kronor? Ska du inte ha mer?!
– Det tar jag ut av nån rik godsägare här på trakten.

En skammens dag i riksdagen

Extrasak

21 juni. I dag har man bestämt i vår huvudstad att flyktingar och deras familjer ska få det sämre och regeringen och dess familjer ska få det bättre.

Länk: Högre lön för regeringen
Länk: En sorglig dag i riksdagen

21 juni. Vilka värmländska riksdagsledamöter röstade ja och lät Björn Söder klubba det sorgliga förslaget att försämra för flyktingar? Svar:

Stina Bergström ja
Daniel Bäckström nej
Mikael Dahlqvist ja
Jonas Gunnarsson frånvarande
Pia Hallström frånvarande
Christian Holm Barenfeld ja
Berit Högman ja
Mattias Karlsson ja
Lars Mejern Larsson ja
Gunilla Svantorp ja
Håkan Svenneling nej

Här är länk till hela voteringsprotokollet. Klicka på Beslut och på Visa ledamöternas röster. http://www.riksdagen.se/…/tillfalliga-begransningar-av-mojl…

21 juni. Det finns riksdagsledamöter en skulle vilja hjälpa på plats. Enkel resa.

22 juni. Här på trakten finns ett gammalt uttryck: ”Att sälja taska till räven”. I går var vår riksdag full av försäljare. Svensk danmarkisering.

(Inlägg, publicerade på Facebook).

Forna facebookinlägg

Extrasak

(14 juni) Jag har fb-vänner som sitter & glor på målarfärg som torkar dessa dagar. Inte för att det är nåt fel på det, Zlatan har skapat er med.

(12 juni) Om det hade varit tvärt om så hade vi fått se Irland mot Nordpolen nu.

(10 juni) ”Avveckling” genom att bygga 10 nya kärnreaktorer. Släng dig i väggen Orwell, nyspråket är här för att stanna.

(10 juni) Regeringen med vänner vill avveckla kärnkraften genom att låta bygga 10 nya reaktorer och Bo Lundgren (M) och Marianne Samuelsson (MP) får behålla 1,5 miljoner kronor som de fått för mycket i pension. Vardera. En fin dag för svenskt politisk trovärdighet. Får en oemotståndlig lust att citera en av Hoola Bandoolas första låtar.

(10 juni) Harrisburg. Tjernobyl. Fukushima. Den politiska glömskan blir bara snabbare och snabbare. Snart har vissa av våra politiker glömt de ofrånkomliga kärnkraftsolyckorna redan innan de har hänt. Mänskligheten i övrigt får lov att minnas i 100 000 år.