Om inte Louise har rätt att ändra sig, vem har då lov till det?

Molnet

Jag måste erkänna att jag är rätt trött på diskussioner om Louise Andersson Bodin från Grums. Hon är personlig tränare med egen firma om jag förstått saken rätt men också en oerhört framgångsrik ”youtubefilmare” från vilda skogen. Hon har kört sin egen stil, ibland långt utanför stora gatan. Det gillar jag. Krönikören Lasse Anrell kallade henne den värmländska humorns framtid.

Men – hon har också lagt ut en rasistisk film. Det går inte att gilla. Även om jag inte sett den så har jag läst tillräckligt mycket i kommentarerna (inklusive hennes egna) för att förstå att den var korkad och till sitt innehåll rasistisk. Adam Tensta gjorde rätt.

Det nu min politiska inställning kommer in. Fortsättningen. Är det så att Louise Andersson Bodin står fast vid att använda n-ordet och andra rasistiska tillmälen så är hon värd både mitt och andras motstånd. Det fina i kråksången är bara att det gör hon inte. Tjejen har bett om ursäkt, inte en utan flera gånger.

Naturligtvis tror jag inte att du kan leva i Grums eller Värmskog år 2015 och vara normalbegåvad (Louise är sannerligen mer än normalbegåvad) och gå omkring och inte fatta hur föraktfullt n-ordet är. Den förklaringen tror jag inte en sekund på. Grumsbor är lika kloka som andra svenskar.

Däremot finns det något annat jag tror på. Förlåtelse. Du får säga korkade saker och ångra dig. Det gäller oss alla och det gäller förbaske mig 24-åringar ännu mer än oss som är 40 år äldre. Utan att ha sett Louises film är jag tvärsäker på en sak. Människan har bett om ursäkt flera gånger. Då får hon det av mig.

Louise har säkert mycket att lära om rasifiering, om förtryck och mobbing och om ords betydelse. Det har jag med. De senaste åren har jag lärt mycket om n-ordet, ”omvänd rasism” och mycket annat. Omvänd rasism finns förresten inte.

Jag tror bara inte att människor är statiska. Vi är inte rasister, ickerasister eller antirasister för livet. Inte alla. Människor måste få ha rätt att ändra sig och gå vidare. Trodde jag inte på det, så skulle ju all politisk debatt vara onödig. Då gick ju ingen att övertyga.

Jag förlåter dig, Louise. Jag har inte sett filmen du tog bort, men den verkar ju minst sagt korkad. Skärp dig. Fast det vill du göra, säger du. Bra. Då så. Välkommen bland oss som tror på mångfald.

Här kan du göra mycket nytta, min vän.
Vi behöver skratta lite mer.

13 reaktioner till “Om inte Louise har rätt att ändra sig, vem har då lov till det?”

  1. Utan att ha sett filmen och alltså inte vet hur Louise använt n-ordet kan jag tycka att vi ibland går för långt när vi instiftar förbud.
    Jag kan t ex inte förstå varför man inte kan få kalla en negerboll eller negerkyss vid sitt rätta namn. Eller varför får ej längre Pippis pappa vara negerkung på Kurrikurriduttön? Skulle vara intressant att höra någon neger säga att han eller hon känner sig kränkt av att vi köper negerbollar på kondis. Jag tror att det är vi som skapar dessa fördomar i samhället.

  2. Hej Anders, den diskussionen har pågått länge. Mitt enkla svar är att det är ett rasistiskt, förtryckande, utpekande och förklenande ord. Inte för att alla som använder det nödvändigtvis menar det så. Men för att det är så det uppfattas av dem det drabbar.

    Det är skäl nog för mig att sluta använda det.

    När jag jobbade som larmoperatör på SOS-centralen sa min chef en klok sak. ”Det är den som är i nöd som avgör om han är det eller inte”.

    I frågan om n-ordet är det inte du och jag som avgör om det kränker. Det avgör alla de som det drabbar.

  3. Det enda hon har gjort är att säga ordet neger!! Inget annat! Fan vad alla jävlar är tröga!!! Adam är den största rasisten.

    1. Vad jag tycker om det rasistiska ordet skriver jag här ovan. Läs gärna artikeln som Mia har länkat också.

      Såhär skrev jag i den långa tråden på Facebook om mitt inlägg:

      ”Lägg märke till att jag försvarar Louise. Hon har bett om ursäkt och det bör fler än jag acceptera. TV4-ledningen till exempel. Min blogg är en mycket liten sådan även om besökarna blir fler vid enstaka tillfällen som i dag. Louise är mycket mer framgångsrik, med ofantligt många fler besökare. Det gör mig glad och jag hoppas och tror att hon kommer tillbaka, när stormen blåst över. Så begåvad är hon. Är hon klok vänder hon det som hänt till något bra. Det går att dra lärdom och vända en dålig sak till en bra.”

  4. Se där, en film också, en får tacke 😉

    Krishantering är egentligen inte särskilt svårt. De senaste åren har vi sett många exempel på både bra och dålig sådan. Min enkla tro är att Louise kan gå vidare och vara en fortsatt MYCKET populär komiker på facebook, youtube och i andra sammanhang. Allt som krävs är… ja, det ska inte jag lära henne. De som har lyckats har i varje fall gjort en ärligt menad och tydlig pudel. Där har hon sin chans och möjlighet. Det sämsta hon kan göra är att framstå som någon sorts rättshaverist och få det hela att handla om en kamp mellan bruksort och förort. Den kampen tjänar ingen av orterna på.

    Men som sagt, vem är jag att försöka lära henne det? Hon måste välja sin väg.

Kommentarer inaktiverade.