Den dumme, den kloka och den grinige

Tisdag, seminariedag i sta’n. Blir onödigt arg i själen på grund av en dum en. Han talar från en scen och säger korkade saker och de brukar inte leja dumt folk till den scenen. Efter den dumme kommer kloka, genomtänkta röster men det är den ytlige min själ muttrar åt hela eftermiddagen.

Folk som har brister i intelligensen har jag sällan några problem med. Du får ha otur när du tänker, hur ska du kunna hjälpa det? Det är när begåvade personer bär sig dumt åt jag blir störd. Malliga herrar som är för lata för att tänka efter.

Den här dagen retar mig dumheten extra mycket, jag är förvånad själv.

Dog aldrig ut
Heléne Lööw
På kvällen vänder äntligen humöret, fast ämnet är som det är. Ny arrangör, ny lokal. Heléne Lööw fyller Arenan i Karlstads bibliotekshus, ämnet är nazismen år 2000-2014 och jag skriver ner vartenda ord hon säger i mitt block. Hon börjar förresten bra mycket tidigare än år 2000. Heléne har forskat i 30 år om svenska nazister. En utdöende rörelse trodde hon i början. Nu vet hon att de aldrig dog ut 1945, de finns än och har funnits i landet hela tiden.

Hennes genomgång är lärd, saklig och osentimental.

När den ekonomiska krisen fördjupats börjar militanta nationalistiska rörelser runt om i Europa mobilisera igen. Heléne Lööw har närstuderat dessa grupperingar från vit makt-miljö, som få utomstående har inblick i. Det visar sig vara en komplex värld av ställningskrig och tillfälliga allianser. Men också med direkta konfrontationer med andra militanta grupper och med poliser, anti-fascister och det omgivande samhället.

– I början på 2000-talet försvann de nazistiska grupperna under medias radar, berättar hon. De flyttade ut ur storstäderna, med undantag av de årliga rituella samlingarna i Salem.

Det var mycket medvetet. Små orter syns inte i media. ”Det som inte sker i Stockholm finns inte” – men finns gör de.

Blågul först
Hakkorset var blågult och hängde på svenska fanor en gång. När Herman Göring kom hit och fick se det tog han symbolen med sig hem till Tyskland.

Ingen stolt historia.

# Heléne Lööw är docent i historia vid Uppsala universitet.
# Hon har bland annat skrivit böckerna Hakkorset och Wasakärven, Nazismen i Sverige 200-2014 och Med sökarljuset på vitmaktrörelsen.

2 reaktioner till “Den dumme, den kloka och den grinige”

Kommentarer inaktiverade.