Pjuck! Jag vill ha mat!

Tisdag, läser nyheter i mobilen i sängen. Ute har det kommit några snöstänk, inne hämtar jag kikaren och upptäcker en vackervän under paradisäppelträdet. Gråsiskan. Ännu en av dessa fåglar vars namn jag inte förstår men som ändå är en favorit. Hon känns allt annat än grå. På bilden i kikaren lyser hennes röda mössa fint, inte bryr hon sig om att det sitter en domherre på en gren ovanför henne och bröstar sig.

Eller, det gör hon nog, men hon står ut. Small is beautiful.

Valde villalivet
Domherrar förväntas bo i skogen på sommaren och dyka upp vid våra foderautomater först på hösten. Det har inte domherrarna på vår gata fått någon information om. De häckar glatt i trädgården hos en granne som lyckats skapa rätt sommarmiljö för dem.

Medan jag häller upp lättfilen konstaterar jag än en gång att det går bra med fågelbordsskådningen. Gråsiskan var art nummer 18 sedan 15 oktober, det är vi nöjda med.

Pjuck! ropar domherren genom rutan, ett av de få nya läten jag till sist lärt mig sedan pensioneringen.

Ambitionen var stolt. Jag skulle lära mig massor av fågelläten, det som jag är så dålig på. Nå, ett domherrepjuck är ändå ett litet steg framåt, tack för det fågelsångspedagoger i sommarens o-ringenskog.

Laget lagom
I mobilen berättar varenda artikel att Sverige vann över Italien med 0-0. Jag vet. Själv hade jag tippat 1-1 men mållöst fick gå det med. Vackert med ett landslag som uppträder som ett lag och där möjligen rätt mediokra spelare, några av dem, likafullt fyller sin plats och motar ut den italienska stövelns individualister ur första VM:et sedan 1958.

Gôtt.

Pjuck, ropar domherren. Han vill ha mat. Helst solrosfrön. I dag är han trött på våra prakttryfrön, direkt från gren. Kom ut och fyll på i matar’n nu, gôbbe.

### Titta, där kom svartmesen också.
### Hej min vän, det var längesen!
### 19.

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root | Firman Kôppra (c) Sven-Ove Svensson (dela gärna i sociala medier)