Ni bare skôja

Vi har haft ännu en folkomröstning om skolor i min provins. 81,2 procent röstade för en viss linje. Fast det är klart, det var bara 42,3 procent som röstade. Så nu funderar de som fick stryk på hur de ska tolka stryket.

De är mina vänner, för övrigt.

… men vänta nu lite. Anta att socialdemokraterna på Hammarö har möte. Anta att ni tar ett beslut, exempelvis om vem som ska bli kommunalråd. Anta att bara 15 procent av medlemmarna kommer på mötet. (Är inte det högt räknat?). Låter ni då bli att gå på majoritetens vilja att utse Per till kommunalråd i så fall?

Det var för få som deltog. Så lockande var ni inte.

Visst nej, folkomröstningen var bara rådgivande. Som när moderaterna har provval om vem som skulle ha blivit riksdagskandidat om inte provvalet bara hade varit en rådgivande majoritetsomröstning där alla hade chansen att majoritetsomrösta men bli nedröstade i en korrigerande minoritetsomröstning efteråt?

Aha.

Ni gör som moderaterna, provar ifall folket väljer rätt.

Ni bare skôja.
Lustig regel det där.

”Vi bare skôja-omröstning”.