Gillar inte retroaktiva myndighetsbeslut

Jag tror miljözonerna behövs. Och jag kan åka buss där. Men så fasen jag litar på nån miljöklassning mer. Den lurade många och är inte hedersam för svenska staten.

Staten säger just nu att vissa bilar är miljöbilar – och vill samtidigt förbjuda att dessa miljöbilar körs. Av miljöskäl. DET är lurendrejeri.

Jag har jobbat i 17 år med kollektivtrafik och åkt kollektivt i drygt 60. Men jag bor i ett glesbygdslän. Då behövs bilen ibland. Det stör mig vansinnigt att staten för två år sedan stolt kallade vår nya bil en klassad miljöbil men nu lika stolt vill förbjuda oss att köra den. Det är ryckigheten jag är emot.

Jag är gammal miljöaktivist. Jag älskar frisk luft mer än privatbilism. Vad jag ogillar starkt är retroaktiva myndighetsbeslut.

Jag gillar inte att bli lurad. Min bil är fortfarande miljödefinierad men det var ljug. Inte tror jag att en bil är det bästa för miljön. Men jag trodde i min enfald att våra miljövårdande myndigheter ägde något lite kunskap och heder.

Jag kan som sagt åka buss, det gillar jag. Men ingen ska få mig att någonsin mer lita fullt ut på någon statlig miljöklassificering. Jag kan köra min bil så länge han lever. Men massor av hedervärda människor som bryr sig om miljön blev lurade på mycket pengar i och med den klassificeringen.

En stor tröst är att det gjorde vår bilstrategi som vi funderat på ett tag mycket enklare: ”Byt inte, du har inte råd. Kör miljöbilen så länge han lever.”

Jag äger ett par väl använda löparskor, ett par dito promenadskor, två fint slitna vandrarkängor och en pigg flerväxlad cykel. Alla (utom kängorna) har tagit mig både till Konsum och till och/eller från stan. Jag har ett Värmlandskort med värde på och ett SJ Prio-konto. Samt en miljöbil Euro 6. Jag kommer att klara mina förflyttningar i framtiden med. Men några statliga miljöklassificeringar kommer jag aldrig mer att lita på.

Den här tråden kan ge intryck av att jag tycker bilklassificering är viktigast i världen. Så är det inte. Kampen för mångfald, medmänsklighet, rättvisa och jämlikhet är betydligt viktigare. Tjohoo & tack för pratstunden, go’vänner!

Sammanfattning av mina kommentarer i en lång diskussionstråd på Facebook den 22 och 23 mars, när det blev definitivt att regeringen vill förbjuda miljöbilar i miljözoner. Lägger ut dem här för att jag vill ha dem sparade men länkar inte inlägget på Facebook. Nu ska jag ut och springa.

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root
(c) Sven-Ove Svensson (men dela gärna)