Historien om Pyrrhus och Värmlandsmontern

Nu ska jag berätta hur det är att sitta i en styrelse. Vi kan kalla föreningen för Föreningen Värmlandslitteratur, för så heter den. Först träffar du en massa kloka och kunniga människor som också gillar författare som Gustaf Fröding, Bengt Berg och Marit Kapla.

Sedan blir det bokmässa i Göteborg. Den stora bokfesten där Värmlands monter är en institution sedan 30 år tillbaka. Glad och entusiastisk anmäler du dig till att stå i montern och sälja värmlandsförfattarnas böcker. Ideellt.

– Va’ bra, säger de andra ideella. Hur många dagar hade du tänkt?
– Jag kan stå alla fyra dagarna.
– Det var rejäla tag. Kul!

Du har sällan varit så trött och haft så roligt. Bokälskare är positiva människor. Dina ideella kollegor springer som illrar och hämtar nya värmlandsböcker från förlagen när glada köpare köpt slut av Lerin och andra. På kvällen orkar du nätt och jämnt släpa dig ut från mässan och bort till bilen som ska hämta dig och köra dig till dottern, där du ska bo. Du är så lycklig. Det har fungerat så bra med de tre delarna bjudfika, författaruppläsningar och bokförsäljningar. Ni har nått ut.

Tre delar. Alla lika viktiga. Fika, författare och böcker.

Regionen vill lägga ner
Sedan kommer pandemin. Först efter två år är det dags för fysisk bokmässa i Göteborg igen. Då får ni mejl från Region Värmland. Det är de som arrangerar själva montern numera, där de brukar be er sälja böcker ideellt. Regionen kommer visserligen att få 1,3 miljarder i överskott år 2021 men nu tycker de att montern är för dyr. Ni försöker argumentera emot, sitter på flera möten och försöker förklara vilken nytta den där montern som är en institution gör. 

Det går inget vidare.

Nu har ni årsmöte i er förening. Under ekonomirapporten förklarar du i förbigående att vi nog får räkna med att politikerna i regionen kommer att lägga ner montern. Då tar det hus i helsike. Hela årsmötet reser ragg och kräver av er i styrelsen att ni skriver ett uttalande och skickar till region och media. Politikerna får inte lägga ner hela bokvärldens Värmlandsmonter. 

Ni lyder. De var verkligen arga på mötet. Uttalandet når media, region och kulturintresserade, det blir ett väldigt tryck. Nu är det ännu fler som är besvikna. Ännu en förening antar samma uttalande. Kulturpolitikerna i regionen känner hur det blåser och säger till kulturtjänstemännen att så här kan vi inte ha det. Vi kan inte lägga ner montern, nu när det är valår och allt.

Hurra.

– Ni får 6 – 8 kvadrat
Då får ni nytt mejl från kulturtjänstemännen. Det får väl bli en monter till hösten då. Men inga 100 kvadratmeter som tidigare. Ni får 6 – 8 kvadrat och vi i regionen ska ha lika lite. 12 – 16 kvadrat tillsammans. 

Inte blir det något populärt Löfbergskaffe med skrädmjölsdrömmar som tidigare lockat besökare, vilka sedan passat på att köpa med sig en Lerin eller Kapla när de ändå hittat till er. Eller någon mer okänd bok. Inte blir det någon scen med uppläsningar.

– Jaha. Vad ska ni själva ha era 6 – 8 kvadrat till då, go’a regionen?
– Vi ska göra reklam för bokfestivalen i Karlstad.
– Åhå.

Utvärderar nedläggningsmontern
Så är det att sitta i en styrelse. Står verkligen alla kulturpolitiker i regionen bakom denna pinsamma lösning valåret 2022? frågar ni er. Har inte de också medlemmar att svara inför? 

Ni har nytt möte förstås och berättar för kulturtjänstemännen att montern på bokmässan i Göteborg är ett sätt att berätta utåt, utanför Värmland, om våra författare. Den har funnits i drygt 30 år, långt innan ni i regionen tog över. 65 författarframträdanden på fyra dagar, det är en bra sak. Massor av böcker spridda, massor av fin PR för landskapet Värmland. Utåt.

– Okay, då hyr vi väl lite mer då. 40 – 50 kvadrat typ. Men inget fika. Det är för dyrt. Inga skrädmjölsdrömmar.

I höst, efter bokmässan, ska Region Värmland göra en högtidlig utvärdering av den nya lillmontern, den utan drömmar. Nedläggningsmontern som någon sa. (Jag själv, faktiskt). Det har politikerna bestämt. Ni läsande medlemmar i Föreningen Värmlandslitteratur anar redan vilket resultat den utvärderingen kommer att visa.

Så kan det vara att sitta i en styrelse.
Andra dagar är det rätt så lugnt.

### Pyrrhusseger = alltför dyrköpt seger.
### Pyrrhus = Forngrekisk kung som vann ett fältslag men förlorade många egna soldater i slaget.

### Hans yttrande efteråt blev berömt: ”En sådan seger till och jag är förlorad.”

(Bilderna är från Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg 2019.)

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root  
Inlägg nr 2 215. (c) Sven-Ove Svensson (men dela gärna).