Idrottspubliken är alldeles för tysk

Ta bort alla bedömningssporter från OS! gastar kvällstidningarna medan brottare och andra sitter på Londons mattkanter och gråter och många av mina kloka vänner håller med. Både digitala och analoga vänner håller med.

Först gör jag det också. Bär bort eländet. Stryk. En god stund tänker jag så. Brottningens regler är bedrövliga numera, och det är lika bra att… Sedan sätter jag mig i funderingsfåtöljen och betänker. Vänta nu, är det en sådan värld vi vill ha? En, där allting är Mätbart och Matematiskt och Tidtaget och Exakt och Fyrkantigt och Noga Tillskuret? Rena rama rätlinjiga Preussen, är det vad vi vill ha?

Då går jag till min facit i dessa frågor, och konstaterar att i Olympiska Spelen i Stockholm 1912 vann Georges Hohrod och M. Eschbach guld i litteratur med sitt Ode till sporten. ”O Sport, Du bist die Schönheit! / Du formst den Körper zu edler Gestalt”. OS-guldet i målning togs hem av G. Pellegrini och i skulptur skulpterade Walter Winans bäst. Medaljligan i hela konsttävlan vanns av Italien före USA.

Just så. Just så vill jag ha det. Världen ska inte bara vara preussiskt tysk, mätbar, faktisk, intellektuell och pekad med hela handen. Den ska förbaske mig vara fransk, skön, mjuk och känslosam också. Med raska steg går jag att hämta min baskerkeps, inköpt i Paris i ungdomen för ett dikthonorar jag sedermera aldrig fick och ropar stolt ut min ståndpunkt i världen:

Behåll brottning, simhoppning, konståkning, backhoppning och en förfärlig massa andra bedömningssporter i det olympiska programmet. Ta in konsten och litteraturen igen. Tjoho!

Att brottningsdomare och andra ibland är korrupta ska vi inte bli förvånade över, när världen är korrupt på sina håll. Men då är det korruptionen vi ska bekämpa och alla korkade regler, inte bedömningen som sådan. All rättsskipning är bedömning. Inte vill vi ersätta tingsrätten med den hårda nävrätten, bara för att våldet är mer matematiskt mätbart?

Nej mina vänner på dator och torg. Låt oss alla jäklas ordentligt med preussarna inom oss. Låt oss möta den hårda mätbarheten med minst en rejäl hänförelse per styck.

Hurra!

4 reaktioner till “Idrottspubliken är alldeles för tysk”

  1. Nu var ju faktiskt jag först med iden att ta bort, men OK. Håller inte alls med, låt det sköna mjuka, varma vara där det hör hemma, inte inom sporten, så kan idrottsmännen/kvinnorna?, pressa fram sina krokodiltårar och brutalkramas så svetten sprutar.Låt de mjuka, sköna, varma ”grenarna” komplettera varandra fram mot ett mål som kanske inte finns, eller inte ens är önskvärt att det finns? Nää, låt Mofara springa i mål med klockan tickande, Lotta Schelin skjuta strut, eller vinnande spjutkastare kasta så långt han kan. Brottningen bör bort för att reglerna är otydliga, men värre är, enligt mig, de gamla tanterna som bedömer unga grabbar som klär sig så tight som möjligt och dansar utmanande på is framför dom och motsvarande gamla gubbar som bedömer halvnakna 13-åringsflickor i nån gympahall. Går inte att övertyga mig om att det på något sätt går att uppnå idrottslig rättvisa i detta! Nä ett rejält grussprut från Sebastian Loeb, vore väl ändå nå´t att byta in mot simhopp. Jag vill känna skillnaden när jag passerar gränsen mellan ”tyskbrutalen” och dunredet!

  2. Hej min vän, det är alltid spännande att läsa dina inlägg. Fast här är vi uppfriskande o-överens.

    Min åsikt har jag redan förklarat. Låt mig bara tillägga att jag skulle sakna sporter som ishockey, fotboll, bandy, innebandy, handboll med flera om de togs bort från OS-program och på andra håll. De är ju också bedömningssporter.

    Nej, fram för en idrottsvärld där det mjuka och det mätbara går hand i hand, där reglerna är vettiga, domarna ojäviga och okorrumperade – och penningens makt mindre.

    Med tysk-fransk hälsning!

    Sven-Ove

  3. Men tar man inte bort hela idrottens ide då ? Det är fa´n så mycket roligare att vinna än att kämpa väl, har jag alltid tyckt, inom det lilla idrottsutövande jag har haft. Tycker förresten fortfarande så, nu när jag spelar boule……..hahahaaa
    !

  4. Du ska veta vilken tävlingsjävel jag har i mig. Men det hindrar ju inte att jag ser skönheten i Bolts målgång eller Stenmarks storslalom på sin tid. Klart folk ska kämpa och vinna. Jag vill bara betona att vi behöver båda sidor, både det tyska och det franska, både det mätbara och det sköna.

    Ju mer jag tänker på saken, ju mer tror jag att alla sporter är bedömningssporter.

    Men ändra brottningsreglerna för fanken.

Kommentarer inaktiverade.