Kaffefri löplust

Nu har jag hittat ett nytt sätt att göra mig löpsugen på, när inte endorfinsuget orkar knuffa kroppen över tröskeln. Jag har slutat med kaffe.

Nästan slutat. I början av augusti skar jag ner från fem-åtta stora koppar om dagen till en halv. Den halva koppen till frukost är innerligt älskad, förmiddagens höjdpunkt. Det brukar bli så när man går från mycket till mindre, varje viktväktare vet vad jag menar.

Hur det funkar? Enkelt. Utan det laxerande kaffet behöver jag löpningen för min peristaltik. Den sätter fart på magen, det vet min kropp. På köpet har jag nästan helt blivit av med hjärtats extraslag som var rätt irriterande i slutet på sommaren. Har du provat att minska på kaffet? sa min kloke doktor på vårdcentralen i Forshaga. Det var så frågan kom upp.

När jag slutade med kaffet helt fick jag huvudvärk och blev grinig som en kamel i motvind, men en halv kopp om dagen balanserar skallen perfekt. Hjärtat slår i gammal vanlig takt igen.

*

Så blev det här inlägget till två välmenta råd, ett medicinskt och ett som ökar löplusten. För mig är det samma sak, löpning lägger liv till våra år.

2 reaktioner till “Kaffefri löplust”

  1. Mycket tänkvärt inlägg i all sin enkelhet! Själv drack jag aldrig kaffe före 19 års ålder men som lärare däremot ganska så mycket och alltid på lektionstid (trots förbud, men vad bryr jag mig om förbud). Inför mina löppass och även inför tävlingar laddade jag i åratal med kaffe, omedveten om att den (o)vanan i ett senare tidsskede skulle doping-klassas.
    Nu har jag på äldre dar i viss mån följt Sven-Oves exempel, låt vara utan att känna till detta exempels existens, och radikalt dragit ner på kaffedrickandet. Efter kl 16:00 blir det numera inget kaffe alls, men att sluta helt går inte. Det är i praktiken lika omöjligt som att sluta med löpningen, trots att den bara går tyngre och tyngre. Kan det ha med åldern att göra? Vad säger de medicinskt initierade?

  2. Själv drack jag alltså 6-8 muggar, nyss. Fast på senare år inte efter kl 18.00. Nu, efter tips från min läkare, bara en halv kopp om mornarna och vid riktigt festliga tillfällen en halv kopp till om eftermiddagen. Funkar bra. Det är just den där halva på morgonen som håller huvudvärk och annan abstinens borta. Kaffebolagen påstår att kaffet inte är vanebildande. Jojo.

Kommentarer inaktiverade.