Målet var att bli facklig reporter

När jag var ung och jobbade på sågen var skrivklådan upptäckt för länge sedan. Målet var att bli facklig reporter. Det var bland annat därför jag gick bland de älskade sågverksgubbarna, käftade, skrattade och lärde mig kroppsarbetets villkor. Några år efter journalisthögskolan gick jag en ettårig facklig-politisk kurs på folkhögskola, bara för att lära mig de nya lagarna mbl, las och vad de hette.

Efteråt ville ingen redaktion anställa mig på den posten i alla fall. I dag finns det knappast några fackliga reportrar. Nå, jag skrev mer fackligt än de flesta ändå, men det ska jag berätta en annan gång.

Fler arbetslösa än forshagabor
Allt detta, bara för att föreslå att du läser en artikel. Den står på Värmlands Folkblads debattsida den 15 januari och är skriven av sex förtroendevalda från facket. ”Tror regeringen att det blir fler jobb om den arbetslöse är fattigare?” frågar de.

I dag finns det fler värmlänningar i arbetslöshet eller aktivitetsstöd än det bor folk i min kommun.

”Låt oss komma ihåg vad regeringen Reinfeldt gjorde när de kom till makten: Först höjde de avgiften till a-kassan, sedan försämrades reglerna och slutligen sänktes ersättningen för de arbetslösa. I dag får endast var tionde arbetslös 80 procent av lönen i a-kassa.”

Länk till artikeln på VF.se:
Regeringen vill ha ett tydligare klassamhälle

 

Två länkar om näthat, apropå tidigare dagars inlägg:
DN.se: Ögonkontakt minskar näthat
DN.se: Krav på hårdare lagar mot näthat