Kryp Med Liten Plupp

 

 

En ny tv-sport har fötts. Kryp Med Liten Plupp. Jag pratar om skidorientering i tv. När jag skriver det här fylls diverse sociala medier av spydiga kommentarer.

Mitt svar på spydigheterna är enkelt:
Fotboll kan alla förstå. Du gör mål med foten och publiken kastar glödande materia.
Ishockey kan de flesta förstå. Du gör mål med en klubba och efteråt blöder du.

Orientering ställer högre krav. Det är samtidigt en fysisk och intellektuell sport. Du ska vara snabb och uthållig i kroppen men på samma gång snabb och uthållig i tanken också och den tanken ska vara smart. Har du skidor på fötterna blir det ännu svårare.

För dig som ännu inte förstår den här intellektuella sporten, var lugn. Det tar bara 15 år att lära sig förstå grunderna, med höjdkurvor, vägval, stämpelteknik och – vägval igen. Sedan tar det ytterligare 25 år att förstå det mer finstilta som varför småsankmarkerna ligger ovanpå småkullarna i Stockholmstrakten och annat slikt.

Håll ut.

Håll ut, ni på tv med. Jag är lite avundsjuk på SVT-sportens chef Per Yng. Rörliga pluppar på en tv-skärm var precis vad vi hade tänkt oss, när vi skulle arrangera brand-SM i orientering i Karlstad för 12 år sedan. Det blev inget, för hela tävlingen blev inställd.

Samma färg på plupp och tävlande
Nå govänner framför tv-apparaterna, allt som krävs är att ni tränar tanken. Höjdkurvor på tvärs, då är det en backe. Till SVT-sporten har jag några praktiska tips, på stort allvar:

1. Olikfärgade pluppar är bra, men renodla den grafiska profilen fullt ut. Har herr Arnesson rödorange plupp på tv-skärmen, så se då till att han även blir en orange plupp i verkligheten, så att säga. Ge karlen en mössa och en rejäl nummerlappsväst i samma färg, så det syns vem som är vem även när själva skidåkaren är i bild.

2. Sätt ut betydligt fler tv-kameror, så vi får se åkarna oftare än plupparna.

3. Se till att bildproducent och kommentatorer är synnerligen duktiga orienterare. Det är vad som krävs, för att ge liv åt sändningen. Ska du visa och kommentera den här sporten krävs att du är något snabbare i vägvalet än dem du berättar om. Annars har du ju inte en chans att ligga steget före.

Svårt? Ja.
Utvecklingsbar tv-sport? Ja.