Hur många delar ditt inlägg?

Det här är ett tips för dig som gillar att länka din sida eller ditt inlägg på exempelvis facebook och sedan vill veta hur många som delar och gillar samma länk.

Jag har hittat en bra räknare, det är det jag vill berätta.

Karlstad hjärta KärrtorpExemplet 29 december
Låt oss alltså säga att det var en varm och skön manifestation för mångfald och mot rasism i Karlstad den 29 december. Varm, mitt i snålblåsten. Låt oss också säga att jag gjorde ett inlägg på bloggen om manifestationen och länkade den på facebook. Med en enkel mobilbild på plakatet med texten Karlstad ♥ Kärrtorp.

Jag länkade blogginlägget på min egen facebookvägg och på två antirasistiska sidor på facebook. Snart började det komma besökare, det såg jag genom Google Analytics. Men hur många gillade och delade?

Ikoner för att gilla och dela
Sedan en tid har jag gjort så att folk kan dela och gilla mina inlägg. Längst ner på varje blogginlägg ligger sådana ikoner. När jag nu skriver nästan varje dag och lägger ner mycket tid på det, så vill jag också veta vad som händer med texterna.

Hur många besök jag får berättar gratisverktyget Google Analytics. Men vad händer mer? Är det andra människor där ute som delar vidare utan att jag märker det? Vad betyder egentligen en siffra efter ikonen Like längst ner till vänster på inlägget?

Besöken är förstås alltid fler än gillningarna, men det är en annan historia. Vid det här laget börjar jag lära mig vad som gör att jag får gillningar, men den dagen jag anpassar skrivandet efter det är jag illa ute. Då blir bloggen ointressant.

Lysande hjälpreda
Här är den gratis hjälpredan jag hittade, den är lysande:
http://www.sharedcount.com

Jag klickar på länken och skriver in den exakta adressen till blogginlägget i sökrutan som kommer upp. I mitt fall adressen: http://sven-ove.nu/?p=7950  Därefter klickar jag på knappen Submit. Under Facebook får jag då det här resultatet:

Likes: 1072
Shares: 69
Comments: 28
Total: 1169

På mitt blogginlägg står det att jag har 1.1 K gillningar. 1,1 tusen. Men den siffran (1 169) innehåller alltså egentligen inte bara gillningar (likes), den innehåller också 69 delningar och 28 kommentarer.

Skärmavbild 2013-12-31 kl. 11.12.09

 

 

 

En bra dag för min hobby tycker jag, som inte lagt många strån i kors för att sprida bloggen brett. Framför allt ett matnyttigt hjälpmedel.

Gillar det.
Gillar ännu mer att så många var med på Kallsta’ torg och sedan ville dela mitt inlägg, för den goda sakens skull.  Den är viktigare än verktyg.

Uppdatering, september 2017: sedan jag skrev inlägget har Sharedcount tyvärr slutat fungera så väl som jag beskriver det ovan. Numera ser jag inte samma detaljerade resultat.