Sina drömmars mö

Blå sipporJag skrev om Axel Danielsson härom dagen. Den socialdemokratiske pionjären från Sölje i Värmland som for till Malmö och startade tidningen Arbetet. Här är ett av mina favoritcitat från hans penna:

Men kan en socialdemokrat älska ”våra strömmars brus”, så länge den elektriska kraften i vattenfallen är privategendom, älska ”bäckarnas språng”, så länge endast strändernas ägare får fiska kräftor och högt betalande engelsmän meta laxöring, älska ”den mörka skogens dystra ljus”, där baggbölarens yxa förjagat skogsnymfen och andra poesier, älska ”stjärnenatten”, varunder en här av utplundrade proletärer hackar tänderna av köld och ”sommarljuset”, i vars sken de få arbetar sig svettiga dag och natt? Kan han älska allt detta? Ja, han kan och bör älska det som ynglingen älskar sina drömmars mö, vilken han först måste erövra, eller vandraren sitt mål, som han endast kan nå på en lång och mödosam stig. På det sättet är jag patriot och väl även de flesta andra.

(Ur Axel Danielssons Brandsyn-krönika i Arbetet den 4 januari 1895).

2 reaktioner till “Sina drömmars mö”

  1. Kan man älska fotbollen, när 2047 bengaler, rökfacklor och smällare antändes (eller vad de nu gjorde) på svenska läktare enbart i fjol och när en 43-årig flerbarnsfar fick plikta med sitt liv i Helsingborg den 30 mars i år? Kan man älska fotbollen, när de mest välbetalda spelarna i världen håvar in nästan en miljon om dagen och när mer eller mindre ljusskygga element basar över de flesta storklubbarna här på klotet? Ja, det kan man. Det ansåg i varje fall Axel Danielsson. Men givetvis kan man inte älska den reservationslöst, som AD påpekade i Arbetet…

    1. Vån vän Erik Bengtson har vid något tillfälle citerat tidningen Brand från olympiaåret 1912: ”När man fått en arbetare så långt att han icke talar om annat eller tänker på något annat än rekord i höjdhopp, stavhopp och kappspringning, och när hans största och häftigaste dröm i livet är att komma in som nummer ett i ett Marathonlopp och döende mottaga lagerkransen ur en drottnings hand, då är han fiende till sin egen klass och motarbetar dess intressen.”

      Som du påpekar Mats, det går att reservera sig.

Kommentarer inaktiverade.