Krönikor

MENY: Nya krönikor Nya gamla krönikor Gamla krönikor Kôppra | – Bor du här du eller ärrä din cykel?

Jag skulle prata inför studenterna på Skapande svenska på universitetet i Karlstad om hur man skriver krönikor. När jag inte hittade någon definition fick jag formulera en egen:

Krönika: kort återkommande, underhållande och kommenterande personlig betraktelse över aktuella ämnen i tiden, publicerad i press, radio, tv eller på internet.

Under föreläsningen lade jag till sms också. Det går utmärkt att skriva krönikor som sms-meddelanden, jag har provat. Säkert finns det fler publiceringsformer än de jag räknar upp. Videokrönikor finns det väl folk som gör?

Tre sorters
Innan jag startade bloggen hade det hunnit bli omkring tusen krönikor från min penna, sedan gymnasietidningen på Sundstagymnasiet i Karlstad. Målet är alltid att var tredje ska vara rolig, var tredje en gullig berättelse (om barn, barnbarn, fågelbordsskådning och slikt) och var tredje en kritisk betraktelse, gärna med satirisk udd.

Om jag har lyckats får andra avgöra. Vissa år blev det mer av den arga sorten. Och ja, jag skrev länge de flesta med penna, först, trots att skrivmaskinen och sedan datorn var älskade vänner. Numera har jag en liten mac som är så bärbar och behändig att den till min förvåning har ersatt pennan. Den är lika mobil som en bra penna och ett fint block. Den gör det lika nära mellan hjärta, tanke och formulering.

Tillägg i januari 2018: … och efter det har jag mer och mer börjat skriva åtminstone utkasten i mobilen först. Den har jag nästan alltid med mig och där skriver jag tillräckligt långsamt för att hinna tänka efter.

Sms-krönika
”Svenska folkets solidaritet är fantastisk. Vi har samlat in över en miljard kr till flodvågens offer. Och 932 miljoner …till Percy Barneviks fallskärm”.

(Skriven efter tsunamin som drabbade Thailand och andra länder julen 2004, och när media började skriva om vad företagsledaren Barnevik skulle få för att sluta).