Skrivarkurser

Skapande svenska. Levande reportage. Att skriva noveller. Vad man kallar kurserna är inte det viktigaste. Viktigare är vilka vi är, varför vi hamnat där i rummet och vad vi vill använda språket till.

Det brukar vara så att vi är en skara pirriga människor som efter en första presentationsövning har skrattat ganska tryggt tillsammans, redan innan en timme har gått. Sedan är skrivarkursen igång.

Högskolan i Kalmar (Fortbildning för journalister), Personaltidningsföreningen, Folkuniversitetet, ABF Värmland, folkhögskolan Geijerskolan i Ransäter och Karlstads universitet är några skrivutbildare som jag jobbat regelbundet åt genom åren.

En lång period handlade det mycket om Kommunal Värmland. De drev en offensivare fortbildning än någon organisation jag vet och hade medlemmar som tordes.

Skrivandet handlar mycket om det. Mod.

Författare per kurs?
Kan man lära sig bli författare i en skrivarkurs? Varför inte? I min sportklubb tränar långlöpare, orienterare och skidåkare. En del av oss har inte talang och tålamod nog att hamna i yppersta eliten. Vi har kul ändå på vägen. Vi får en kick och utvecklas inom våra ramar.

Varför skulle det vara fel att lära sig teknik tillsammans? Vare sig det handlar om skidåkning eller om hur en bra berättelse kan börja.

Kan hävv
När min äldsta dotter var liten sa hon: – Kan hävv!

Kan själv. Så säger alla barn och det är vad bra skrivarkurser går ut på också. Du kan själv. Du kan kämpa dig fram till ett levande, gestaltande språk själv. Du kan lära dig kommunicera och skriva fängslande. Du måste göra det själv. Du måste bara våga ta fram det oförlösta barnet inom dig.

Ett personligt språk kommer ur personliga erfarenheter. Det roliga är att det är tvärt om med. Då och då kommer det där benådade ögonblicket när vi växer allihop i rummet. Då har skrivarkursen fungerat.

Använd språket till något viktigt nu. Förändra en värld eller hitta en lycka. Helst båda delarna om jag får välja. Lyckan är lyckligast om hon fördelas någorlunda rättvist på de älskandes jordklot.

Skrivövningar och handböcker
Här är några av mina favoriter bland de övningar jag använt på skrivarkurserna.

Barndomsminnet Skapa spänning Hur börjar man? Hur smakar rummet? Flödesskrivande Poesipromenaden

Några exempel på skrivarhandböcker jag använt:

Handböcker

 

I drygt tjugo år höll jag på och ledde skrivarkurserna. Just nu gör jag uppehåll med dem men det händer att jag saknar de benådade ögonblicken. Största belöningen var när en kvinna kom fram på gatan och berättade att vår skrivarkurs hade förändrat hennes liv.

– Du gav mig mod att börja studera igen. Nu har jag ett helt annat jobb som jag älskar. Tack, Sven-Ove!