Löparlärdom nr 145-146

Löparlärdom nr 145: Det konstigaste nyordet i rännandets historia är löplopp. Ändå ser jag det överallt. Ordet låter som simsimning, hopphoppning och stavstavning. Vem hundan vill bli en lopplöpare?

Hu.

Löparlärdom nr 146: Ett påhitt i tiden som gör mig kluven är löpgrupper som kostar pengar. 1 495 kronor för att få vara med och springa med en träningsgrupp i Stockholm hösten, vintern och våren 2016-2017. 998 kronor för att få springa 15 gånger i Karlstad.

Vilka klämmigt ojämna summor förresten, hur kom ni på dom?

Folk måste leva, jag vet. Inte har jag några problem med att den eller den landslagslöparen tar betalt för ett inspirationsföredrag eller en tränare för en heldagskurs. Men halvannan tusenlapp per deltagare för en träningssäsong? För själva kutandet? Då börjar jag få dålig smak i käften. Aldrig skulle legendariska idrottsledare som Sören Johansson i min barndoms SK Örnen eller Christer Fabricius i min nuvarande klubb ta betalt för att leda oss vecka efter vecka. Fast de slitit år efter år efter år med sin förening. Den tanken är otänkbar för mig.

Nybörjare ska använda sina pengar till bra löparskor. Inte till fakturor från entreprenörer med logotyper.

Jag litar inte på löptränare som har en logotyp.

LÄS MER:
Meny för alla löpsidorna