Flödesskrivande

– Vet du inte hur du ska börja? sa min chef på Smålands Folkblad. Han såg hur jag våndades vid skrivmaskinen, efter att ha kommit hem med en toppengrej.

– Bara skriv, sa han. Bry dig inte om ifall det är början eller mitten på historien, bara skriv.

Det löste knutarna. Den metoden gör alltid det. Ofta visade det sig att det var själva brödtexten jag skrivit, rakt av. Den behövde bara tvättas lite, efteråt, och så behövde jag lägga till en pigg ingress när det andra var klart. Vid det laget hade jag redan sett vad som borde bli den bästa början.

Får en att slappna av
På sätt och vis hade chefen visat mig en journalistisk jönköpingsvariant av flödesskrivande, även om det här var en mer bunden sort.

Flödesskrivande, så som vi använder det i skrivarkurserna, är en bra övning på flera sätt. Du slappnar av och mår bra. Det gör att du känner dig fri utan krav och vågar släppa dina hämningar.  Du får inspiration och kläcker idéer. Du blir av med skrivkrampen, precis som jag på den där redaktionen på Klostergatan i Jönköping.

Pennan får inte lämna papperet
Ta fram papper och penna och bara skriv. Tänk inte efter, bara låt det flöda utan att pennan lämnar papperet på hela tiden. Strunta i grammatiken och logiken. Meningarna behöver inte vara korrekta, fastnar du så skriver du sista ordet igen och igen tills du kommer loss och flödet sätter fart på nytt. Du behöver inte sätta punkt om du inte vill. Ju mer du vågar släppa loss, ju mer sällan kör du fast. Gå inte tillbaka och rätta. Det viktiga är att släppa taget, på så vis påminner övningen om meditation säger de som vet.

Jag känner skribenter som flödesskriver varje dag. Några minuter varje morgon eller kväll. Har du svårt att komma igång? Ibland kan det fungera att välja ut ett ord, en sak eller något annat och utgå från det.

Syftet med övningen är att få igång flödet, inte att det ska bli en färdig text. Men förvånansvärt ofta visar det sig ändå att det går att gå tillbaka till flödestexten och inspireras av den. Kanske en formulering som föder idén till en novell eller dikt.

På skrivarkurserna har det fungerat bra att inleda varje pass med fem minuters flödesskrivning.

Varje dag i en vecka
För dig som inte går någon skrivarkurs: prova att flödesskriva varje dag i en vecka. Välj ut en stund på dagen då du har tid och ork att slappna av. För mig fungerar detta bäst på kvällen, innan det är dags att släcka för natten.

Lägg undan resultatet och spara det. När veckan är över tar du fram blocket och läser flödestexterna. Låt dem inspirera dig. Kanske till nya texter? Kanske till att fortsätta med flödesskrivandet, som en sorts skribentens svar på löparens uppvärmningsövningar innan själva löppasset?

 

Tillbaka till Skrivarkurser