Sju års klåda

Den 16 november 2018 fyllde bloggen sju år. Det firade jag genom att samla några favoritinlägg i tre enkla häften. Klicka på länkarna, läs och skriv gärna ut.

Historien om Svenssons släng kan du läsa längre ner.

Namnet på bloggen tog jag efter mina krönikor i P4 Värmland. Att radiokrönikorna hade haft visst genomslag märkte jag på stan en dag. Då, när jag mötte en kvinna som sa till sitt barn:

– Titta, där kommer Svenssons släng.

Hur mycket hade mamma varit värd?
– femton favoriter från de sju åren


Sanningen
– 25 dikter från en bit in i skogen

I den gröna kyrkan – tjugo tankar om skogen

Orkade inte hålla tyst längre

I mellandagarna 2004 tackade jag för mig som krönikör i Värmlands Folkblad. Just då var det rätt skönt, jag var trött på min egen röst. Dessutom tycker jag att kommentatorer, narrar och djävulsadvokater ska bytas ut ibland. Särskilt sådana som försöker vara personliga.

Sju år senare orkade jag inte hålla tyst längre. Skrivit hade jag gjort hela tiden men inte krönikor och mest för byrålådan. Nu hamnade jag på Facebook och strax därefter i bloggvärlden. Ännu en sjuårscykel i mitt liv var över. Den 16 november 2011 kunde jag lägga ut de första inläggen på Svenssons släng. Stolt över att ha fixat det tekniska på egen hand och ivrig att lära mig mer.

Sjuårsjubileum alltså. Nej, jag ska inte sluta fast det var nära för en tid sedan när tvivlet satte åt. Tvivel både på den egna förmågan och på folks lust att besöka Slängen. Det vände. Stor blir aldrig bloggen, det vill jag inte, men hundratusentals besök är likafullt fantastiskt för en blyg 14-åring vid en krokig grusväg i värmländsk glesbygd. Så gammal var jag när pennan och papperet hittade mitt uttrycksbehov på allvar.

I dag skriver jag det mesta i anteckningsprogrammet i min mobil men det jag vill ha sagt är sig likt.

 

”Skrivarlärdom nr 68
Sikta uppåt. Jag säger som Gösta på min ungdoms sågverk: ”Harru nônsin sett e’ bräe som ä’ bullerskadad? Den dan får vi arbeterskydd”.

Gösta på rikssvenska:
Har du någonsin sett en bräda som är
bullerskadad? Den dagen får vi arbetarskydd.”