Det är ingen skillnad i dag

(Krönika för Konsum Värmland, tryckt för utdelning 18-19 september 2016).

kv-3

Jag vet hur det är med ägandet, men tack ni som påpekat det. Vi är inte bara kunder hos Konsum Värmland, vi äger firman också. Absolut. Det ägandet är jag glad över, vi gjorde ett val när vi gick med. En solidaritetshandling om du så vill. Detta är mina hyllor, tänker jag ibland när jag vandrar mellan filmjölken och kaffet. Min butik.

Det är lätt att gilla vårt kôppra i Forshaga. Kul att slänga käft med den gode affärsmannen Staffan Fridh. Han är inte bara stor konsumprofil, han är uppskattad lokalhistoriker också. Följ honom på Facebook, du kommer att lära dig mycket om Dejes idrottsmän och arbetsplatser genom tiderna.

Ronny i charkdisken tycker också om att käfta emot mig som ägare. Det gör han rätt i, för då blir stunderna roligare när han ska väga upp min västkustsallad, eller ”klet” som vi säger i familjen. De är kloka psykologer våra vänner, de ser mycket väl vem de törs skoja med. Den kunskapen är det fler än Ronny och Staffan som har i butiken, tack för det.

Jag är stolt över att äga min del av den kooperativa rörelsen i länet. Gudarna ska veta att vår familj inte applåderar allt som Konsum Värmland gjort genom åren, men det återkommer jag till.

De visste vad de gjorde, pionjärerna i Nykroppa, när de startade den första Konsumföreningen i länet. Dem hade jag gärna pratat med. Där förstod de hur viktigt det var att ta skaffa inflytande över livsmedelshandeln på orten. Vi kan själva, så måste de ha tänkt.

Det är ingen skillnad i dag.

# År 1903 gick 84 medlemmar samman i Nykroppa och bildade Värmlands första Konsumförening.
# År 1966 gick en rad föreningar i länet ihop och bildade Konsum Värmland.
# Grattis till oss alla, den föreningen ska vi vara rädda om. Vi kan själva.

Sven-Ove Svensson
Krönikör, Forshaga, driver bloggen bloggen Svenssons släng (https://sven-ove.nu).

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root