Hur skulle det se ut, sa Bertil

(Krönika för Konsum Värmland, tryckt för utdelning 25-26 september 2016).

kv-bertil-j

– Nej, sa Bertil Jonasson, där kan vi int’ ät’.
– Varför inte? De har bra mat.
– Det förstår ne väl. Tänk om NWT ser mej.

Han var ekshäring och riksdagsman för centerpartiet, en legend. Dessutom styrelseordförande för tidningen Värmlandsbygden, där Sven Årnäs var chefredaktör och jag reporter. Nu hade de två hållit möte och Sven ville bjuda Bertil och mig på lunch.

Miró, föreslog Sven, fast den gamle protesterade. Forna tiders bondeförbundare handlade inte på kôppra och åt inte på Domus, nån kunde se det.

I dag – är Konsum Värmland den kedja som har flest butiker på värmländsk landsbygd, säger man mig. Det gläder en yngling, uppväxt vid en grusväg och med en far som var ombud i byn för just Värmlandsbygden. När Konsum Värmland förnyade styrelsen härom året, blev Erik A Eriksson en av de nya som valdes in. Erik från Avelsbol har både mjölkat kor och suttit i riksdagen för centerpartiet, men har aldrig setts skygga för en Konsumskylt. Tiderna förändras och Konsum har ju alltid varit politiskt neutralt.

Hur det gick för Bertil Jonasson? Var det någon NWT-reporter som såg honom när vi klev in på restaurang Miró i gamla Domusvaruhuset i Karlstad för att få oss en matbit?

För all del. Fem stycken. De hade stambord där.

### Restaurang Miró i gamla Domusvaruhuset fick sitt namn av den avlånga tavlan man köpt för en billig penning. Mer om den i nästa betraktelse.
### NWT-reportrarna höjde inte ett ögonbryn när den gamle och vi slog oss ner vid bordet bredvid.
### Jag tror att de också gillade Bertil.

Sven-Ove Svensson
Krönikör, Forshaga, driver bloggen bloggen Svenssons släng (https://sven-ove.nu).

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root