Värmlands dyraste gemburk

(Krönika för Konsum Värmland, tryckt för utdelning 2-3 oktober 2016).

kv-vecka-40

Hur gör du när du skaffar gemburk till jobbet? Ett omständligt men elegant sätt är att göra som en tidigare Domuschef i Karlstad. Först erinrade han sig att de gamla japanerna på medeltiden hittat på något som de kallade makemono. En långsmal grafisk tavla på sidentyg, försiktigt hoprullad i en vackert utsmyckad låda.

Sedan kom han ihåg att familjen Miro i Katalonien fått en konstintresserad son som det gått bra för. Joan målade krumelurer som han sålde.

Slutligen mindes han en udda väggyta på nya Domusrestaurangen som behövde utsmyckas samt att Konsum Värmlands reklamchef Hans Walday var konstintresserad och besökt en utställning i Stockholm med krumelurmålarens tavlor. Då, 1962, hade de köpt ett grafiskt tryck för 10 000 kr, en långsmal sak som passade precis. Den var tryckt på tunt thaisiden och låg i en lämplig låda med plats för gôtt ôm gem.

Kanske tänkte han inte alls så. Sant är i varje fall att ett styck Miro inköptes, att vi var många som tyckte om den och att den hängde på restaurang Miro på gamla Domus. Under tiden som jag åt mina köttbullar med gräddsås blev den allt mer värd. 20 000 kr, 500 000 kr, en miljon, tick tick tick, två miljoner kronor, tick tick tick…

Vad de goda kooperatörerna inte tänkte på var att lådan, den vackra träboxen som Joan Miro själv smyckat ut, var ännu mer värd eftersom den var unik. Nu tänker de på det. Efter att ha flyttat runt hänger tavlan vid nuvarande restaurang Miro i Mitt i City. Lådan ligger i ett bankfack.

En gång stod den hos Domuschefen och var landskapets dyraste gemburk.

# 1903 startades Värmlands första Konsumförening i Nykroppa. Då fyllde Joan Miró 10 år hemma i Katalonien.
# 1966 bildades Konsum Värmland. Då var han världsberömd.
# 2016 har vi mötts vid 50 butiksstämmor i länet. Är det nå’t du får chans till i Kôppra så är det att hålla låda. Det är vårt ”gem”, det.

Sven-Ove Svensson
Krönikör, Forshaga, driver bloggen bloggen Svenssons släng (https://sven-ove.nu).

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root | Firman Kôppra