När folket röstade med ratten

(Krönika för Konsum Värmland, tryckt för utdelning 9-10 oktober 2016).

kv-bergvik

Det är folket som gör historien. Så kunde den här betraktelsen över Bergvik ha börjat, om jag varit 45 år yngre och argare.

Ty hur många höjdare var det inte som försökte hindra Konsum Värmland från att bygga sitt köpcenter utanför stan. Köpmännen i centrala Karlstad satte in stora annonser i tidningarna och skickade brev till 50 000 karlstadbor, med uppmaningen att säga nej. En och annan lokal politiker protesterade. Självaste regeringen sade nej, när den fick frågan på sitt bord. I 17 år höll det på. Bergviks köpcenter må icke byggas, ty det vore …dumt. Ilsknast av alla herrarna blev landshövding Norling, själva invigningsdagen dessutom.

Det var inte bara höjdare som var emot. Muttrade jag inte en aning själv, över det opraktiska i att behöva åka nästan ända ut till Skutberget för att handla?

De fick ja till slut, utbyggarna. Den 9 september 1982 var det dags för invigning – och folkets dom blev hård. Högre JA! har sällan ropats i Klarälvsdeltat. Köer på motorvägen, knökfullt på parkeringen, dörrar som höll på att sprängas när landshövdingen fastnade i bilköerna och inte hann fram i tid för att inviga köpfesten.

Konsum Värmlands vd Bertil Rönndahl fick hålla en improviserad invigning själv, så kunderna kunde släppas in till gödkycklingen för 9:90 kilot, kaffet för 15:90 och polotröjan för 24:75.

# Bengt Norling gick ur Konsum, när han inte fick hålla sitt invigningstal.
# Värmlänningarna gav hundan i vem som talte och klev in för att handla sin fil och sin köttbet i alla fall. Det har de fortsatt att göra på Bergvik. Snart fick köpcentret en busshållplats, den behövdes.
# Det ÄR folket som gör historien. 

Sven-Ove Svensson
Krönikör, Forshaga, driver bloggen bloggen Svenssons släng (https://sven-ove.nu).

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root | Firman Kôppra