(Krönika för Konsum Värmland, tryckt för utdelning 20-21 november 2016).
– Kom så får ni! sa farmor och ropade på mig och katterna. Jag var fem år, katterna var allt möjligt och en sak hade vi gemensamt. Vi älskade spenvarm mjölk, direkt från korna.
När jag skulle sluta mitt jobb som kommunikatör i januari hade snälla kollegor kommit på en perfekt välkomstdrink till avskedsfesten. Varm mjölk i söta små flaskor med sugrör. De kände min historia. Jag gillade omtanken men det var inte lika gott på Sisugården 2016 som i vår lagård 60 år tidigare.
Det bor en bonde i varje svensk har livet lärt mig. I mitt fall nöjer sig den genen numera med att klippa gräs, plocka hallon och gräva kompost. Fast generationerna bakåt, sedan strax efter jägarstenåldern och till slutet på 1960-talet, har alla varit pigor, drängar och ibland mjölkbönder.
Jag blev så glad när jag läste nyheten. I augusti 2015 kom Konsum Värmland överens med det lokala Wermlands Mejeri och lovade att sälja minst 2,5 miljoner liter Värmlandsmjölk varje år. Kravet från Konsum: en krona extra på priset skulle gå direkt till de berörda mjölkbönderna.
Det blev succé. Den nya mjölken gick förbi sina konkurrenter i Konsum Värmlands butiker. Vi kunder var beredda att betala två kronor extra för varje liter mjölk och grädde, för den goda sakens skull.
Under de fyra första månaderna 2016 nådde Värmlandsmjölken en andel på drygt 57 procent och grädden på drygt 63 procent inom sitt varuområde.
Gôtt! Kan man få den kyld?
# Konsumenten betalar två kronor extra per liter mjölk och grädde från Wermlands Mejeri, jämfört med till den stora konkurrenten Arla.
# Av de två kronorna går en krona i merbetalning till mjölkbonden.
# Wermlands Mejeri får 90 öre och 22 öre går till moms. För att det ska bli jämnt två kronor tas 12 öre från Konsum Värmlands butiksmarginal. Bra där!
Sven-Ove Svensson
Krönikör, Forshaga, driver bloggen bloggen Svenssons släng (https://sven-ove.nu).
Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root | Firman | Kôppra