När det växer gula skor ur marken

Guckuskor

Juninatt, hälsar på en kär bekant. Som en spinnrock tyckte Linné att hon lät, nattskärran. I dag får vi hitta på en ny liknelse. Samma natt besöker vi kornknarren. Crex crex drar knarren sitt blixtlås ner och upp över nejden.

Några dagar senare far vi till ett näs i sjön Torrvarpen utanför Grythyttan. Där hittar vi fler guckuskor än vi någonsin sett tidigare. Läste jag rätt betyder blommans latinska namn Venus lilla sko. Allt växer så det sjunger om det, kalk i marken, i ett torp i närheten snickrar en karl som heter Ernst. Han är ledig denna söndag. Det är inte ladusvalorna.

Svedjefinnarna visste vad de gjorde när de flyttade hit 1590. Tack, ni sentida vänner som tipsade om nattskärreheden, kornknarrsvallen och här i öst, till sist, guckuskoudden.

Vem vill sova i mitten på juni när det växer skor ur marken och natten sjuder av urtidsljud? Inte jag. Sova kan vi göra i höst, när kornknarren har åkt till Afrika.

# Nattskärrans vetenskapliga namn caprimulgus betyder getmjölkare. Förr trodde folk att hon tjuvmjölkar getter, skadar deras juver och gör så de blir blinda.
# Guckuskoplantan utvecklas långsamt. Det kan ta mer än tio år innan hon blommar.
# Nattskärran spelade jag in med en iphone på långt håll. Hon sitter i en av tallarna. Film: ”vår” nattskärra i juni 2015.