Gratisträning på brinnande arbetstid

 

En människa ska se framåt. Titta noga på den här bilden. Han till höger heter Christer Höglund, gudabenådad fotograf. Han till vänster är jag.

Du anar inte vad vi ser fram emot.

Det måste vara en av mina första löpturer med de nya skorna. De är vinröda med särskilt mjuk sula och om drygt två veckor ska jag ha slitit ut dem.

Karlstads tidningskung ska ha skickat sonen Lars att möta oss på tillbakavägen med varsina par nyinköpta löparskor, stans dyraste. De ska passa perfekt, överlämningen ska ske ungefär vid samma ställe som bilden är tagen, bredvid travbanan. Jag kommer aldrig att fatta hur Gustaf Ander fick reda på vad jag hade för skostorlek.

Min fru frågade han inte.
Respekt.

Springa genom Värmland?
Idén till reportageresan var min. Det brukade börja dra i den journalistiska utflyktstarmen framåt maj, nu var det redan juli. Jag tränade som bäst inför min första mara och ville ha gratisträning på arbetstid.

En del sorters reportageuppslag gick en till redaktionschefen Sandholm med. Andra var det bäst att fråga Staffan om. Son nummer två.

Jaha, sa son nummer två, ska ni springa genom Värmland? Och göra reportage under tiden?

Tältade på gränsen
En toppenidé tyckte han och vi kunde börja trycka t-tröjor. Dem la vi ut i påsar sedan, här och var där vi skulle övernatta. Långflon-Höljes-Rangen-Bograngen-Bjurberget-Röjdåfors-Östmark-Millmark-Torsby-Lysvik-Sunne-Mårbacka-Prästbol-Kil-Almars färja-travbanan-Stora torget: rutten var noga planlagd. Vi sov i tält mitt på norsksvenska gränsen, i halvfärdig barack i husfabrik, på gästis, färskt hotell och hemma hos en eldsjäl.

Texterna ringde jag in och filmrullarna skickade vi med Konsumbussar och andra fordon. En envis busschaufför norr om Torsby försökte ideligen få oss att åka med. Gratis. Han lovade att inte skvallra.

Vi stod emot. Vi tittade framåt. De första dagarna var det 30 grader varmt och i målbilden såg vi oss redan sitta vid ett bord på Stora torget och läppja på varsitt glas sval Pommac. Efter tio dagar och 28 mil.

En ska titta framåt.
Det gör vi den här högsommardagen 1983.
Min mara kommer att gå bra.

Hem | Om mig | Löpa | (c) Sven-Ove Svensson (men dela gärna)