Va’ kôster en doktorshatt?

FlingaOm du tycker att invandringen till ditt land ska bromsas. Om du tycker att ditt lands mottagning av människor från länder utanför den västliga kulturkretsen ska begränsas kraftigt. Om du tycker att kriterierna för att ge asyl ska tolkas strängt. Om du vill införa kommunal vetorätt mot asylmottagning. Om du vill begränsa familjeinvandringen till äkta makar över 24 år och egna barn under 18 år. Om du vill införa språk- och kunskapstester för vuxna familjeinvandrare i hemlandet, innan de kan få uppehållstillstånd. Om du kritiskt vill gå igenom offentligt stöd till organisationer och föreningar där etnisk bakgrund eller gemensamt hemland är kriterium för medlemskap och för organisationens plattform. Om du tycker att när en flyktings behov av skydd är över måste han skickas hem. Om du tycker att utländska medborgare som döms till mer än tre månaders fängelse ska utvisas.

Då kan du bli hedersdoktor vid Karlstads universitet.

Ger bort det bästa de har
Karlstads universitet har en vision. Det vill utmana det etablerade och utforska det okända. Detta är snömos. Saken är den att det inte är i visionerna Karlstads universitet har sin styrka. Det är i praktisk handling. ”Du har en ton, Thon. Skrid frem, skrid frem!” säger Karlstads universitet och ger bort det bästa de har till fremskrittaren. Starkt, inte sant?

Det bästa de hade är borta nu. Väck mä pusta.

FlingaDet är alltså inte Värmländska Entreprenörs-Gulledej-priset han får.
Inte Gu’-va-gôtt-mä-alle-nôrsker-som-kommer-hit-å-handler-tack-ska-du-ha-medaljen.
Inte Vi-ä-bare-LITTE-avundsjuke-men-du-ä-att-en-klämmig-typ-du-diplomet.

Det är ett hedersdoktorat.
Heders.
H E D E R S.
Ger du den äregåvan till en främlingsfientlig. Då ger du samtidigt bort något av dig själv, som du aldrig mer kan få tillbaka av en främlingsfientlig. Din egen heder.

FlingaFick du mycket pengar av miljardären Olav Thon, Karlstads universitet? En miljon? Femton? Va’ kôster en heder nu för ti’n?

Va’ kôster en doktorshatt?