Folk är olika, en del har hund

(Krönika för Konsum Värmland, tryckt för utdelning 11-12 september 2016).

kv-kronika-hund

En ska vara flexibel. Själv har jag bytt plats vid köksbordet efter 42 år. Jag är förvånad själv och det är det fler som är.

– Rörlig är mitt mellannamn, förklarar jag pedagogiskt. Då hörs ett ironiskt leende från andra sidan furubordet.

Sådär har det varit med Konsumbutiker också. Är du Coop Konsum-butik, då ska du inte ha några storförpackningar av hundfoder för det ska de större butikerna ha. Har vi klassificerat dom så har vi, dä’ te’sagt. Då spelar det ingen roll att folk i Sysslebäckstrakten har mer gott om hundar än många andra av oss konsummedlemmar. Skicka SMÅ förpackningar till Coop Konsum i Sysslebäck, mindre butiker ska inte tro att dom är nåt.

Sa jag att rörlig är mitt mellannamn? Sa jag att jag modigt klev runt bordet där hemma och satte mig på kökssoffan? Hu! Nu börjar Konsum Värmland också röra på sig. Beslutet är taget. Det som går ut på att ”snälle nôn, HAR di gôtt ôm hunner i Sysslebäck så må di väl för hundan få köpe di store paketa också”.

Detta är också Konsumhistoria. En ska va’ lagom stönig.

Värmland är fullt av sådana där skillnader som gör livet roligt. I Sysslebäck säljer Coop mer hundmat, i Storfors ovanligt mycket fläskfärs och i Nykroppa är folk särskilt förtjusta i rimmade fläskben.

För att inte tala om all vitkål som går åt i Arvika första helgen i oktober. Där setter dä inte fast.

### Konsum Värmland fyller 50 år i år.
### Prisbox kallas det internt, det som tidigare stelbent betydde att Coop Konsum-butiker fick sina varor och Coop Extra-butikerna sina. För att ta två exempel. Men som blev ändrat år 2016.
### En vanlig fredag säljer Coop i hela Värmland 658 förpackningar hundfoder. Ät nu, hunn, snart ärrä månda’.

Sven-Ove Svensson
Krönikör, Forshaga, driver bloggen bloggen Svenssons släng (https://sven-ove.nu).

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root