När Konsum inte ville sälja giftfritt

(Krönika för Konsum Värmland, tryckt för utdelning 23-24 oktober 2016).

kv-v-43

Ibland går de som har rätt omkring i näbbstövlar och de som har fel går i slips och kostym. Det händer.

Såhär var det. Vi och våra vänner var synnerligen aktiva i miljöfrågor och nu skulle det bli Konsumstämma. Vi bodde i Sunne och vår lilla E hade lärt sig älska delikatessdisken på Konsum, fast hon bara var några år gammal. Hon fick provsmaka ost där, varenda gång de såg henne.

Trevligt tyckte vi och listigt på samma gång, för då fick vi för skams skull lov att handla när nu E rusat dit och tittat så bevekande på Svecian.

Konsum bör börja sälja giftfri mat, skrev vi i en motion till stämman. Vi odlade knappt en pelargon ens själva, men miljörörelsen var stark i Fryksdalen och där var vi med. När stämman kom klev en karl i kostym fram och kommenterade vår motion. ”Ni bara är ute efter att driva era egna privata intressen”, sa han nedlåtande och fick stämman i Sunne att rösta nej.

Ett par år senare hade det svängt. Nu var det Konsum Värmland som var synnerligen aktivt i miljöfrågor, engagerat bland annat när KRAV bildades. Tacka Torfolk för det.

Egentligen hade ju karln från Karlstad rätt. Visst var det våra egna intressen vi drev, det har kooperationen alltid gjort. Fast han menade inte riktigt så. Tack för att du svängde, Bertil Rönndahl. Tack Konsum Värmland för giftfritt, KRAV, närproducerad mjölk och allt annat gôtt ni gör för våra barns miljö.

Vi ägde förresten inga näbbstövlar. Vi har svårt för uniformer.

### Ingen människa odlade morötter i vår lägenhet på Zandergatan.
### Jag är stolt över att vår motion fick rätt efter bara några år.
### Det går att vända en dålig sak till en bra. Det går att lyssna på folk som inte ser ut som en själv. Den giftfria moroten vann. Tjohoo!

Sven-Ove Svensson
Krönikör, Forshaga, driver bloggen bloggen Svenssons släng (https://sven-ove.nu).

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root | Firman Kôppra