Kom inte mä’ en massa årtal!

(Krönika för Konsum Värmland, tryckt för utdelning 30-31 oktober 2016).

kv-v-44

Historia var intressant, fast inte kungarna och årtalen. Jag ville hellre veta hur vanligt folk hade haft det. När jag började släktforska fastnade jag snart i kringhistorien i stället. Hur levde en svedjefinne i Tyngsjö på 1600-talet? Bar det sig med svedjebruk? Hur kom det sig att morfar visste var vartenda lingon växte nordväst om Karlstad?

Ändå: ibland är det kul med udda vetande. Att det var 1967 som Konsum tog över den liggande åttan från biståndsorganisationen Kooperation Utan Gränser minns en ju. Att Konsum Värmland 1969 blev först med att ta in andra varumärken än KF:s egna. Det som varit så förbjudet.

Minns du annonserna från 1974? ”Konsum har gått för långt” skrev andra handlare, argt. Det var när Konsum i länet den 20 oktober sänkte priset på kött och chark med 20 procent. Dagen därpå sänkte man 2 000 andra artiklar lika mycket. Sån’t glömmer en inte.

Att Konsum Värmlands charkfabrik var först i landet med att märka ut packdag och sista förbrukningsdag samma år, det minns en ju lätt. Att man byggde Bergvik år 1982, helt med egna pengar. Att kôppra året därpå var med och tog initiativ till KRAV och började sitt giftfria samarbete med Torfolk gård.

Eller hjälpen till lokala mjölkbönder, så de kunde komma igång med Värmlandsmjölken, få se nu det var 2015. Det året känns bekant. Konsum Värmland tecknade avtal på 2,7 miljoner liter per år så mejeriet skulle våga starta. Kravet från Konsum: en krona litern måste gå direkt till de bönder som levererade. Tjohoo!

Minns jag allt detta? Nej verkligen inte, ja bare skôja.
Men ja’ giller’t.

### Konsum Värmland fyller 50 år i år, det kommer jag däremot ihåg.
### Jag har märkt att 50-åringar bara blir snyggare och snyggare för varje år jag lever.
### Undrar varför?
 

Sven-Ove Svensson
Krönikör, Forshaga, driver bloggen bloggen Svenssons släng (https://sven-ove.nu).

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root | Firman Kôppra