Livets mening finns i Forshaga

(Krönika för Konsum Värmland, tryckt för utdelning 6-7 november 2016).

livets-mening

Jag har jobbat som journalist i 30 år, om du räknar med krönikeskrivande i press, radio och tv. Därefter har jag fått ihop till filmjölken genom att arbeta på ett stort svenskt företag i larmcentralsbranschen, ett stort statligt verk i räddningsbranschen och ett regionalt kommunalt bolag i persontransportbranschen.

Alla mina arbetsprestationer har skett utan att jag sneglat på några kommersiella lustar. Jag brukar inte ta mutor, inte låta mig luras av dubbla intressen, ja, du kan rent av säga att ”Aldrig nånsin din clown” har varit min signaturmelodi.

Är jag tydlig nog? Den här karln kan inte köpas. Min arbetskraft har jag sålt till arbetsköpare län och rike kring men aldrig min själ. Överens?

Låt mig vidare konstatera att jag forskat i en fråga i drygt 65 år. Frågan om livets mening. Efter sju år trodde jag den handlade om kärlek och att göra rätt för sig, efter fjorton om sex, efter 27 om barn, efter 55 om barnbarn. Någonstans från tolv års ålder och framåt har jag dessutom trott att den handlar om att kunna skriva, röra på mig, följa naturens växlingar och förändra världen.

I dag vet jag att allt det är livets mening för den här karln. Alltihop. Men på julafton, påskafton och midsommarafton finns det en sak till som gör det viktigt att leva. Forshagakonsums gravade sill med den patenterade såsen.

Den finns bara i Forshaga tror jag, eventuellt på Konsum i Kil också, där är mina källor aningen osäkra, men sillen är jädrar i min själ så god att jag blir arg bara jag tänker på den. Varför äter jag inte denna sill hela tiden? Möjligen med lite potatis till. Frukost, middag, kväll.

Köpa mig går inte. Vadå, jag äger ju butiken redan. Men skulle jag ha varit till salu, hade det varit för den sillen.

Sven-Ove Svensson
Krönikör, Forshaga, driver bloggen bloggen Svenssons släng (https://sven-ove.nu).

Hem | Om mig Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root | Firman Kôppra