Nej, har ni bytt namn nu också …

(Krönika för Konsum Värmland, tryckt för utdelning 13-14 november 2016).

kv-nytt-namn

Det vore tjänstefel om jag inte tog upp detta med koparna. En gång försökte jag starta en firma som hette Hyr en typ. Tanken var att olika företag skulle leja mig till sina jubiléer och personalfester eller bara till att gå omkring och muttra borta på lagret. Så kunde jag vara hel- eller halvoriginal, beroende på vad de hade råd att betala. Halvoriginal var dyrast, det kostar på att hålla igen.

Jag fick lägga ner mitt bolag direkt. Det var för mycket illojal konkurrens. Världen är full av typer som gör det gratis. Ta bara en sån som… asch, dä kvetter.

Nu döper de alltså om våra konsumbutiker. På Bergvik finns Stora Coop, i Forshaga får vi så småningom heta Coop och ska du komplettera går du till Lilla Coop, där det finns.

– Jaha. Allt ändrer di på, tänker jag först, för det gör jag alltid när någon ändrar på någonting. Vart tog till exempel Hylands hörna vägen? Eller bandy-Göta och sökarljus på taket på bilar?

Men nu ska det ske. Eftersom jag måste erkänna att jag aldrig lärde mig namnet på vare sig varuhuset på Bergvik eller butiken i Skived, så är det lika bra att medge att detta tror jag på. Motvilligt förstås, som vanligt, men nu har jag vänt.

Stora Coop, Coop och Lilla Coop. Det borde till och med den här namnblinde kopen kunna lära sig, om ni bara ger mig tid. Få se, hur var det nu? Stora Coop på Bergvik, Coop i Forshaga, Stora Coop på Bergvik, Coop i Forshaga…

# Kop betyder tok, skriver Värmländsk ordbok.
# The Kop är namnet på en berömd läktarsektion på fotbollsarenan Anfield i Liverpool.
# En bekant skaffade en gång en Saab 99 som råkade ha nummer KOP 111. ”Jaså, har di börja’ numrere er nu?” var det en som sa. Sedan bet jag mig i tungan. 

Sven-Ove Svensson
Krönikör, Forshaga, driver bloggen bloggen Svenssons släng (https://sven-ove.nu).

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root | Firman Kôppra