Inte du

Härom dagen berättade jag om min självständiga mobil. Han drar sig inte för att ändra i mina texter. Snart författar han hela bloggen själv, skrev jag.

Passa digDet där är inget nytt. För drygt ett år sedan gjorde jag ett blogginlägg om hur
datorerna redan har börjat skriva notiser i olika tidningar:

Passa dig, nu kommer dom!

Det visade sig att datorerna hade störst fallenhet för att skriva sportnotiser och korta nyheter om jordbävningar. Vad det säger om vissa former av sport- och katastrofjournalistik får du räkna ut själv. Jag tror vi tänker olika där.

Använd tiden ni tjänar
Robotiseringen går vidare från våra gräsmattor till våra nyhetskanaler och utvecklingen fortsätter. Nu meddelar den stora svenska tidningskoncernen Mittmedia att de tänker… ja, läs själv, nu ryker vädret också:

Robotarna tar över journalistiken

Här tror du att jag tänker förfasa mig. Skriva något spydigt om att det var bättre förr och att det är bedrövligt om enkel resultatredovisning på sportsidorna ska behöva tas över av maskiner. Eller väderrapporteringen. Det tänker jag inte alls. Inte farao var allting bättre förr. Bra teknik rätt använd är en välsignelse. Allt jag begär är kompetent korrekturläsning av det som publiceras, vem som än har skrivit det, och att de människotimmar som blir lediga används till sådant redaktionellt arbete som människor är bra på. Skriva bra och levande artiklar, avslöjanden och reportage.

Alla som tror att det kommer att bli så, räck upp en hand nu.
Nej, inte du R2-D2.