När Filifjonkan kom till byn

En fin strand i kanten av Karlstad ska kanske få en finsk nöjespark för 200 miljoner med dyrt inträde för barnfamiljer. Motionscentralen som står där nu ska rivas.

Och ändå jublar jag inte.

Det är möjligt att en eventuell Muminvärld vid Skutbergets finaste strandtomt kan bära sig ekonomiskt. Den saken kan jag inte bedöma. I dag har den finska nöjesparken med samma namn i Nådendal 200 000 besökare per år, läser jag. Tre fjärdedelar av dem från Finland.

Kanske är verkligen tiotusentals utländska besökare betedda att åka till Karlstad, när originalet finns utanför Åbo. Ett gäng finnar därtill.

Int’ vet ja’.

Kanske går det dessutom att lära tillräckligt många sydvärmlänningar tillräckligt bra finlandssvenskt mumintungomål för att bemanna dräkterna till Muminpappan och de andra figurerna som ska ströva omkring och klappa barn bland klipporna?

Du, dä unnrer ja’ att.

Framsynt förändring följt av rivningsraseri
Vad jag vet är att det är ett av södra Värmlands bästa lägen kommunen vill offra till den framgångsrika Moomin-koncernen. Vad jag vet är att det är den forna motionscentralen med bad och omgivningar man raderar. Vad jag vet är att det är decenniers hängivet arbete av idealister som går till spillo.

Vi som vill rädda Skutberget och återuppliva motionscentralen brukar ibland beskyllas för att vara emot förändringar. Det är ännu ett historielöst påstående. Var det något som var resultatet av ett förändringsarbete, så var det Skutberget när det fungerade som bäst. Förändringsarbetarna var tre, om jag räknar rätt. Inlandsisen, framsynta ideella krafter med Anders Forsell i spetsen och dåtida kommunpolitiker & -tjänstemän. De visste vad de gjorde, alla tre.

Ingen är emot förändring. Det handlar bara om hur.
Det är inte alltid den som river mest som det är bäst riv i.

### Läs mer om planerna på en finsk nöjespark vid Vänerns strand
NWT: Muminvärlden kan bli verklighet i Karlstad
SVT Värmlandsnytt: Skutbergets vänner kritiska till planerna på en Muminvärld
NWT: Strandskyddet kan stoppa Muminvärlden

### Mannen bakom friluftsparadiset Skutberget
VF: Hur ska den oslipade diamanten Skutberget slipas?

Fotnot: jag är medveten om att frågan om en offrad strand och riven motionscentral i Karlstad kan upplevas som rätt lokal av vissa bloggbesökare. Det beror på att den är lokal. Precis som slussen i Stockholm, tandvårdstaxan i Skåne och muren mot Mexico. Många frågor är lokala.

Och ändå så viktiga när tiden och politiken ska få sin dom.

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root | Firman Kôppra

3 thoughts on “När Filifjonkan kom till byn”

 1. Jag tror faktiskt att en ny motionscentral och en Muminpark går att kombinera. Jag har varit i den finska parken och det var ganska lugnt och behagligt och den ligger väl inbäddad i skärgården i Nådendal. Motionscentralen skulle må bra av en flytt närmare skogen, eller det som är kvar när den nya vägen tagit sitt. Blir bra också med en biodukt över vägen så att man når norra Sörmon. Av alla dåligheter som Karlstads politiker kunnat snubbla över i sin tillväxtiver är Muminparken den absolut minst dåliga. Tycker att Finnkulturcentrum i Torsby kan öppna en filial i närheten. Hoppas på ett konstsnöspår också, där tillgången till vatten är som störst. Blir bra dä.

  1. Jag har alltid lite svårt för når folk handskas vårdslöst med andras egendom. Det är så jag ser på vad Karlstadspolitikerna vill göra av strandområdet kring motionscentralen.

   Ingen tycker väl illa om Tove Jansson och Muminfigurerna? Inte jag i varje fall. Läser att hon var nöjd med den finska nöjesparken och nu är du det också. Nå, vad bra. Det betyder ju inte att jag tycker det bör anläggas en likadan just där Skutberget är som finast.

   Du må tycka som du gör, Åke. Personligen är jag glad att jag inte bor i Karlstad och ska behöva grunna alltför mycket över den kommunens majoritet och allierade varje dag.

   Just nu är det förmodligen fler än jag som får tvångstankar, så fort vi ser ett foto på den politikern du vet och hon du vet och… Hur skulle dom låta som Muminpappan, Filifjonkan och lilla My…

   Hu.

Kommentarer inaktiverade.