Jamen ”Forshagaån”, det kanske inte är så dumt?

Vilka sevärdheter finns det i Forshaga kommun? frågade jag AI och fick sju förslag. Två av dem korrekta, resten var missuppfattningar, hittepå eller råkade bara ligga på annan ort.

Men. Visst är det ett fint förslag att döpa om Klarälven till Forshagaån.

Här är svaret jag fick från den artificiella intelligensen:

”Forshaga kommun är beläget i Värmlands län, Sverige, och har flera intressanta sevärdheter att erbjuda. Här är några av dem:

1. Forshaga hembygdsgård: En historisk bondgård som visar upp traditionella byggnader och föremål från området. Här kan besökare lära sig mer om regionens historia och kultur.
2. Forshagaakademin: En konst- och kulturinstitution som ligger vid Klarälven. Här finns utställningar, konserter och andra kulturella evenemang.
3. Forshagaån: En vacker å som rinner genom kommunen och erbjuder möjligheter till fiske och natursköna promenader längs dess stränder.
4. Klarälvsbanan: En cykelväg som sträcker sig längs Klarälven. Det är en populär sträcka för cykelturister som vill njuta av naturen och landskapet.
5. Lungsundstorp: Ett gammalt järnbruk som har anor från 1600-talet. Här kan besökare få en inblick i Värmlands industrihistoria.
6. Ängebytjärn: En naturskön badplats med sandstrand och möjlighet till picknick och avkoppling.
7. Naturreservatet Brattfallet: Ett vackert naturområde med en imponerande fors och vandringsleder. Här kan besökare njuta av naturen och den fridfulla miljön.

Det är värt att notera att sevärdheterna kan ändras eller uppdateras över tid, så det är alltid bra att kontrollera lokala källor eller turistinformation för att få den senaste informationen om sevärdheterna i Forshaga kommun.”

Där slutar svaret från ChatGPT om aftonen den 11 maj 2023.

FACIT: två rätt av sju möjliga

-Hembygdsgården: godkänt.
-Forshagaakademin: ej godkänt. Det är en skola.
-Forshagaån: ej godkänt. Ån är en älv och heter Klarälven.
-Klarälvsbanan: godkänt.
-Lungsundstorp: ej godkänt. Något sådant ortnamn finns inte på Lantmäteriets karta, inte järnbruket heller.
-Ängebytjärn: ej godkänt. Det är ett ädelfiskevatten i Åmåls kommun.
-Brattfallet: ej godkänt. Vi har visserligen många vattenfall med det namnet i Sverige men inget i Forshaga. Kanske tänker min vän AI på det spännande fallet norr om Ekshärad i Hagfors kommun?

När jag ställde samma fråga en gång till fick jag delvis andra förslag på sevärdheter som den artificielle ansåg låg i min kommun.
Just då.

Flexibel är hans mellannamn.

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root  
Inlägg nr 2 260. (c) Sven-Ove Svensson (men dela gärna).