Vem är individ och vem är schablon?

Nej, jag tycker inte att filmbolagets beslut att klippa bort den svarta tjejen från filmen om tomtens julverkstad är den viktigaste frågan denna vinter. Inte när Syriens regering dödar sitt eget folk och när sjuka och arbetslösa i vårt eget land hålls nere av en hårdhänt ekonomisk politik.

Det finns viktigare frågor. Men när vi nu ändå diskuterar denna vår jultradition så kommer här mina funderingar kring de konserverande schablonerna.

Filmen ger en schablonartad bild av arbetarklassen. Alla tomtenissarna vid det löpande bandet i tomtens verkstad ser likadana ut. De är duktiga proletärer men kopior.

Filmen ger en schablonartad bild av konstnärer. Alla som målar dockansikten i verkstaden bär baskrar, ser likadana ut och målar likadant hela tiden, på order av tomten får man förmoda.

Filmen ger en schablonartad bild av flickor som små rädda varelser. Alla får de sina lockar lockade, efter att först ha skrämts rejält av en spindel som en nisse håller fram.

Filmen ger en schablonartad bild av blondiner. ”Ma-ma” piper flickdockan blygt, när hon står framför tomten som ska godkänna henne.

Filmen ger däremot en individualiserad bild av den svarta flickan. Enligt mitt tycke finns det bara tre som är individer i gestaltningen av tomtens verkstad. Tomten själv, hans medhjälpare med önskelistorna – och så hon, den afroamerikanska tjejen. Stark och frimodig ställer hon sig framför tomten, ropar sitt stolta ”Mamsen!” och godkänner sig själv, utan att någon skäggig gammal viting ska behöva blanda sig i saken.

Jo, nog är den filmen full av schabloner.

5 reaktioner till “Vem är individ och vem är schablon?”

  1. Bra synpunkter Ova, som jag inte skulle kommit på själv men håller med dig om. Hon är lite kaxig och jag har aldrig tänkt på henne som en negativ stereotyp utan har nog mer retat mig på den lilla blondinen.
    Och jag tycker nog att man får bedöma ett sådan verk utifrån den tid då det gjordes. Själv blir jag glad när jag ser min personliga husgud, Chaplin, passeraförbi, även om han också är schabloniserad.
    Måtte debattnivån höjas lite så att vi kan ge oss på de viktiga frågorna – det som händer i Mellanöstern och klimatfrågorna tex. Och den tilltagande ojämlikheten här på hemmaplan.
    God Jul!

  2. Tack för kommentaren, den blev jag glad över. Chaplin är en husgud här med. Frågan om det stereotypa i julaftonsfilmerna är ju inte tvärenkel, men jag tror inte på att klippa och klistra i kulturhistorien. Då är det bättre att förklara. För övrigt är jag helt överens om att det finns viktigare frågor. God Jul även du!

  3. Men herregud! Jag håller inte med det minsta. Det är långt ifrån att arbetarklassen, Charlie Chaplin eller konstnärer har varit förföljda och mördade på grund av sitt ursprung, vilket judar och afroamerikaner har varit genom historia. Hur kan du komma med sådana här jämförelser? Du jämför äpplen och päron. Man tar ju inte bort dessa ”schabloner” föra tt de är schabloner utan för att de är schabloner som har använts för att stigmatisera en stor grupp och rättfärdiga deras förföljelse.

  4. Allt jag skriver i blogginlägget är att filmen är full av schabloner eller stereotyper om man så vill. De enda som skildras som starka personer är tomten, hans medhjälpare och den svarta tjejen. Det är allt jag har skrivit. I övrigt respekterar jag din åsikt, inklusive att svarta och judar varit förföljda. Jag har stått vid krematoriet i Auschwitz och gråtit tillsammans med henne som förlorade sin familj där. Den stunden glömmer jag aldrig. Det är bara det att jag tycker man ska tänka sig för innan man börjar klippa i kulturhistorien. Även de spåren förskräcker, se. Trevlig fortsatt helg, min anonyme vän!

Kommentarer inaktiverade.