Vilka fåglar gillar äpplen?

– Tomten hade lånat mormors röst… säger barnbarnen. Det får man hålla med om. Mig gav han en fågeldagbok med Dan Zetterströms vackra bilder och med matnyttig text av Mats Ottosson.

Matnyttig är rätt ord. Vet du vilka fåglar som gillar hampfrö, vilka som tycker om solrosfrö, vilka som äter havre, vilka du kan locka med osaltade jordnötter, vilka som älskar talg, ister och kokosfett och vilka som går att fresta med äpplen? Det vet jag, för det står på sista sidan i månaden januari i den fina boken. Vänd på skärmen så har du svaret.

Själv gillar jag alltihop utom talg, ister och kokosfett. Hampfrö vet jag inte riktigt.

Huliganerna hackar hål
Kottar äter jag också sällan nu för tiden. Ett dåligt kottår kan hända att svenska hackspettar utvandrar i massor. En ringmärkt större hackspett flög ända till Italien en sådan vinter, skriver boken. Det gör inte våra hackspettar i år. De äter talgen som vi hänger ut och sedan hackar de å det grövsta på vårt paradisäppelträd. Då står det en gôbbe i fågelmataråldern och muttrar på insidan av altandörrens ruta.

– Älskade marodörer, ge fanken i mitt träd, muttrar gôbben och går för att hämta mera talg.

Hackspetten har en helt annan syn på frågan om att äga träd. Den tokfransen är mer på Pierre-Joseph Proudhons linje.

Bok: Dan Zetterström (bild) och Mats Ottosson (text), Fågeldagbok 2013, Årsalmanacka för egna noteringar, Bonnier Fakta, Stockholm 2012.