Ja’ har ingen å skicke

Mitt förhållande till Sveriges poliser är gott. En gång i tiden var jag lokalredaktör och ringde dem tre gånger om dagen. ”Har det hänt nåt?” Några år senare satt jag på SOS-centralen och kopplade larmsamtal till dem. Ibland har jag mött dem på föräldramöten, i föreningsstyrelser och orienteringsskogen. Kloka, förträffliga medmänniskor.

Det var bara det där de så ofta tvingades svara, när vi hade larm i länet och fort behövde dem på plats. ”Ja’ har ingen å skicke”. Det var då jag förstod att vi behöver fler av dem. Den övertygelsen blir inte mindre när man ser anslaget på polisens dörr i Forshaga. Öppet helgfria tisdagar kl 10:00-12:00. Störningar i öppethållandet kan förekomma.

Störningar? Förr kom polisen på stört.

I SVT sitter Leif GW Persson och gör narr av dem ibland, det gör diverse andra författare med. Skulle journalister framställas som sådana regelmässiga idioter så skulle det bli ett himla liv.

Därför är det roligt att han finns. Scott Goodwin på Växjöpolisen. Finns du på Facebook så leta för allt i världen fram honom där. Klok, rolig och skrivkunnig som få, fast svenska inte är hans modersmål – använder han det sociala mediet bättre i jobbet än någon jag vet. Till och med Washington Post har citerat honom.

I Växjö kan Scott inte gå på gatan som en vanlig man, utan att ungdomarna flockas runt honom och ska ta kort.

Gillar!