En dag i den händiges liv

Jag vill gärna se mig själv som en händig karl, och då menar jag inte händig som i Munkfors, för där betyder det knepig eller konstig. Så fort jag ser en karl med verktyg i bältet springer jag ikapp honom och berättar om min vilda barndom som bondpojk på ett småbruk, ungdom i skogen och därefter ung vuxen på sågverk. Allt det där är visserligen sant men inte hela sanningen.

En gång när jag körde moped så lossnade förgasaren utan att jag märkte det. Naturligtvis hörde jag att motorn tröttnade men jag såg inte det där som dinglade. Inte först. Det har väl ingen människa hört talas om en dinglande förgasare på en blågrå moped under färd?

– Jodå, jag har jobbat tre år på sågverk, säger jag till varje snickare som min fru lejer. Justerverket mest.

Det ställer till stora besvär sedan, innan de fattar att det är henne de ska tala med om var stammarna går och strömmen fasar in. Eller vad nu strömmar har för sig i hus.

Tryck först ner dörrhandtaget
I fredags skulle jag in i garaget. Vårt ägandes garage med kartonger i. Jag vill gärna att vi har det låst, för jag har ju mitt kontrollbehov också.

Berättade jag hur händig jag är? När du ska ta dig in i vårt garage trycker du först ner dörrhandtaget. Sedan vrider du försiktigt om nyckeln med andra handen och drar dörren åt dig, samtidigt som du lyfter den något lite. Sedan …väntar du en timme innan min fru kommer från jobbet och kan hjälpa dig att öppna dörreländet i verkligheten.

Hon kan det i praktiken också.

Kräver stort skådespeleri
Nämnde jag vilken utmaning det är för en före detta men inte särskilt garvad amatörskådespelare som mig att händelsevis dra ur nyckeln – om det nu går – och gå tillbaka in i huset, med dörren fortfarande lika låst? Som om jag inte alls hade tänkt öppna garagedörren.

– Öppna dörrn? Äsch nej nej, inte alls, här ska inte öppnas någonting och släppas in en massa kalluft, jag bara provade nyckeln. Vi provar alltid garagenyckeln tredje vardagen första ojämna veckan varje månad.

Den passade.

 

2 reaktioner till “En dag i den händiges liv”

  1. Hade du bott solo hade jag inte kunnat cykla till Molkom och handla! Som vi så träffande säger hemma i Oklahoma ”rings on the water!”

  2. För di orda ska du ha stor tack… Enligt uppgift finns det sådant som jag bidrar med, men det har sällan med händernas intelligens att göra. Fast en bra hantlangare har man ju varit genom åren. Vi får se till att du får reflexer och sånt nu bara.

Kommentarer inaktiverade.