När blir svanen vit?

Svanar

 Del av illustration från Fågelguiden.
Knölsvan till vänster, sångsvan till höger.

Ibland sätts ens tvärsäkerhet på prov. När jag råkar nämna för en jagande vän att jag är bättre på fåglar än på däggdjur synar han korten. Hälften av svanarna i hans sjö är grå, hälsar han.

– När blir de vita egentligen?

Där står jag med mitt fjuniga skägg i samlingsbrevlådan. Ja du, när blir svanen vit? Eftersom jag vet var han bor gissar jag att det är knölsvanar han ser. Tur, för om den arten vet boken svar. Fågelguiden av Lars Svensson m fl är en utmärkt hjälpreda, den är på 445 sidor och på sidan 14 handlar det om svanen med den svarta knölen. Svaret är att den blir vit första sommaren eller andra hösten, står det.

Första sommaren eller andra hösten? Det är den knepigaste tidsangivelse jag sett, så nu frågar jag er, kära vänner, både här i det digitala och ute i mitt analoga liv.

– Stämmer detta? Varför i så fall?

En kommentar till “När blir svanen vit?”

Kommentarer inaktiverade.