Själv hemsk i hus

Ord är flexibla typer. Så fort du vänder ryggen till har de bytt betydelse.
Först hos användarna, sedan hos språkvetarna.

Ett färskt exempel är det behändiga lilla ordet ”själv”. I dag undrar jag om det inte mer och mer håller på att glida över och börja betyda ”ensam”.

– Bor du själv? hade varit en lustig fråga för 50 år sedan. I dag förstår de flesta det som att stackarn nog bor ensam.

– Bor du i lägenhet eller i hus? känns också lustigt för den här 73-åringen men inte för många yngre talare. Livet har lärt mig att lägenheter har en tendens att hålla till i hus, men det hjälps inte. Den som bor ”själv” i ”hus” förväntas inte ha grannar bakom en dörr strax intill.

”Hemskt”? Nja, farligt är det väl inte, bara lite konstigt och möjligen förvirrande. Förunderligt är däremot är ordet hemsks historia.

Rädd eller skräckinjagande?
”NÄR MAN LÄSER GAMLA TEXTER kan man stöta på ord vars innebörd står i direkt motsättning till vad orden betyder i dag. Ordet hemsk, som numera vanligen har betydelsen ’skräckinjagande’ eller ’ryslig’, kunde alltså förr även ha en nästan motsatt betydelse: ’ängslig’ eller ’rädd’. Under en period på 1800-talet användes ordet i båda dessa inbördes motsägelsefulla betydelser, men så småningom kom den numera bekanta betydelsen att bli helt dominerande.”

Det skriver Bodil Rosqvist i senaste numret av Språktidningen.

Dum, slö, likgiltig
”Hemsk” som vi nu använder ordet är en avledning av hem, skriver hon. Tanken var att den som alltid ­håller sig hemma utvecklas inte mentalt, utan blir ­inskränkt och trög.

”Den betydelse som vi ­känner i dag, ’skräckinjagande’, ’ryslig’, är ­belagd sedan 1805 /…/ men i SAOB får man också veta att ordet tidigare har kunnat betyda 1) dum, 2) slö, likgiltig, 3) försagd, 4) ängslig, rädd, 5) dyster, svår­modig, 6) ­in­bunden, 7) arg, förbittrad och 8) matt, illamående.”

Slutsatsen är enkel. Jag får nog ge mig ut ett tag i dag och inte sitta här själv hemsk i hus.

Hem | Om mig | Skriva & prata | Politik | Löpa | Viktor Root  
Inlägg nr 2 406, (c) Sven-Ove Svensson (men dela gärna).