Kapitalförstöring och förvirring

Trafikupplysning.001

Tro inte att jag tycker att Karlstadsbuss gör ett dåligt jobb. Tvärtom, de är duktiga. Det är det politiska beslutet att ha två organisatörer av kollektivtrafiken i Värmland som förundrar mig. Tala om kapitalförstöring, tala om förvirring.

Ibland verkar förvirringen vara själva syftet. Ta exempelvis trafikupplysningen. Karlstadborna får ringa ett 054-nummer för att få svar om turer och tider medan vi övriga värmlänningar får ringa ett 0771-nummer. Det ska finnas två av allt, det är regeln.

Var vi hamnar när vi ringer något av numren? På samma ställe. Men karlstadsbor förväntas bara lita på 054-nummer och får absolut inte veta att det är i Munkfors de hamnar. De också.

Så är det tänkt.

Inte vet väl en jänta i Munkfors var Stora torget ligger eller hur en orange buss ser ut? Hon har väl aldrig sett en rulltrappa eller ett övergångsställe.

Berätta för Guds skull inte för någon att jäntan svarar ”Välkommen till Värmlandstrafik” när du ringer Karlstadsbuss 054-nummer, då blir det ännu mer förvirring i leden. Det räcker nu.

# Tätortstrafiken i Karlstad organiseras av Karlstadsbuss.
# Kollektivtrafiken i övriga länet, inklusive tätortstrafik i flera städer, organiseras av Värmlandstrafik.
# Denna finurliga tudelning och extrakostnad är det rika Värmland nästan helt ensam om i riket.

Tidigare inlägg om trafikpolitik i Värmland
Då föredrar jag folkvett
Samordningsvinst på värmländskt sätt