En ”legendar” kliver fram

Cykla baklänges i snöHur mår feminismen? Den debatten lägger jag mig inte i, är för dåligt insatt. Att kvinnor och män är lika mycket värda och ska ha samma lön för samma jobb och lika möjligheter är förstås självklart.

Fel.
Det borde vara det.

En sak förstår jag mig på. Att det då och då dyker upp folk som lyser med lånta fjädrar. Den här gången heter hon tydligen Helene Bergman, om man får tro författaren Katarina Mazetti. Bergman var med i SVT:s Debatt i torsdags kväll och presenterade sig själv som programledare från legendariska Radio Ellen. Så här skriver Katarina Mazetti om saken:

Jag blir vansinnig! Inte bara på Belinda Olssons ”feministprogram” som kommer att ge henne en massa hyllningar på Avpixlat men på en detalj som jag råkar känna till bättre än det flesta: I Debatt efteråt släpper man fram en kvinna som är ren mytoman. Hon har bland annat gått ut på Newsmill och kallat sej ”legendarisk programledare för Radio Ellen” – och sen tagit avstånd från programmet. Detta upprepade hon i debatt i går. SÅHÄR ÄR DET: Helen Bergman fick chansen att göra ett par inslag i Radio Ellens barndom på åttitalet men resultatet var så uselt att hon inte fick göra flera. Då stämde hon Sveriges radio!! ”Programledare” eller anställd har hon ALDRIG varit. Hon nämndes över huvud taget aldrig, annat med en rysning, under de åtta år jag arbetade med programmet. Hur står det till med SVT:s research? Det finns bara en ”legendarisk programledare” och det är Isa Edholm, som skapade programmet och ledde det i 25 år. Denna Bergman har t o m lagt sej till med Isas frisyr och hoppas kanske på att folk ska ta fel…

Hade någon månne gjort en dålig koll? När jag går in på Svensk Mediedatabas och söker på Radio Ellen och Helene Bergman är det inte legendariskt många träffar jag får. Klicka på länken så ser du. Byt sedan ut hennes namn mot Isa Edholm och döm själv.

Den dagen det finns lika många kvinnliga som manliga mytomaner är jämställdheten nådd. Där är vi inte än. Kanske ska vi än så länge betrakta HB som kvinnlig pionjär i grenen ljug-så-du-tror-dig-själv? Kanske blev hon ”nyttig idiot” nummer två i årets första feministdebatt? Jag tror det.

Är det supervalår så är det.
Den politiska journalistikens svar på rötmånaden.
Suck.

7 reaktioner till “En ”legendar” kliver fram”

  1. Apropå dålig koll kan jag inte låta bli att fråga, hur bra kollade du själv källorna i inlägget Troll och invandrare? Tex OECD-rapporten och våldtäktsmolnet?

  2. Döm själv, skriver jag Gunno. Det är det vi får göra. En länk är en länk och som du märker refererar jag i diskussionen om HB. Refererar. Till sist måste vi alltid avgöra själva vad vi ska tro. Sanningen är sällan svartvit, man får bestämma sig för vem man tror är mest sann.

  3. ”Sanningen är sällan svartvit, man får bestämma sig för vem man tror är mest sann.”

    Låter väldigt postmodernt. Om man länkar till sånt man ”tror” är sant är ju risken uppenbar att man sprider nya myter.

  4. Om du läser mitt inlägg så ska du finna att jag har stort förtroende för den som besöker min blogg och att jag litar på att hon eller han kan tänka själv. Jag länkade alltså till SVT:s debattprogram, så besökaren kan bilda sig sin egen uppfattning om vad som sades där. Jag länkade till en webbplats som refererade vad Helen Bergman skrivit och till en Katarina Mazetti-dito.

    Risken finns alltid att man sprider nya myter, det är sant Gunno. Men om alternativet är att tiga så föredrar jag samtalet. Det samtalet har lärt mig att genomskåda många myter, även hos mig själv.

  5. Kan inte hitta ditt citerade Mazettiuttalande på Mazettilänken. Ej heller på Google annat än hit. Med det misskrediterande ordet mytoman om en namngiven person känns det lite konstigt. mvh

  6. Hej Törnrosa. Citatet är från ett inlägg av Katarina Mazetti på facebook. Det har blivit delat 67 gånger på fb nu.

Kommentarer inaktiverade.