Vanlig mat i fin förpackning

Mat

Till dig som inte var med och diskuterade gårdagens blogginlägg. Det är prima mat vi pratar om. Vanlig god mat i praktisk förpackning.

Djuret bakom både livsmedlet och förpackningen bodde i Asiens djungler, innan människan gjorde det till husdjur.

De tidigaste fynden, som visar att människan tagit sig an djuret, är från induskulturen år 2500-2100 före Kristus. Arkeologerna har hittat skelettben som är större än från vilda individer. Det tolkar de som att domesticeringen skedde redan för 5 000 år sedan.

Husdjur brukar bli större än sina vilda släktingar.

Först fick de slåss
Forskarna tror att djuret först fick underhålla människor genom att slåss. Den seden lever kvar. Kanske användes det också vid religiösa ritualer. Först därefter kom det till nytta för att göra mat.

På 600-talet före Kristus fanns det tama djuret i medelhavsområdet. Därifrån och via Ryssland kom hon snabbt till hela Europa. Till Skandinavien kom hon för sådär en 2015 år sedan.

Alla kemikalier är inte farliga
Jag talar om ett mycket vanligt, trevligt, produktivt och matnyttigt husdjur. Det är innehållet i ett livsmedel från detta djur som innehållsförteckningen ovan beskriver. 75,8 procent vatten, 12,6 procent aminosyror, 9,9 procent fettsyror, 0,8 procent socker och lite annat smått och gott. E170 bland annat, det är skalets kalciumkarbonat. Inga farligheter.

Livsmedlet det handlar om är hönsägg.
Alla kemikalier är inte farliga, inte i rätt mängd.

De senaste dagarna har det periodvis varit svårt att besöka bloggen. Webbhotellet där den ligger har varit utsatt för upprepade attacker utifrån. Beklagar det. Gå ut i solen så länge – men inte ni tekniker på hotelle’   😉