Nu talar han ut, bara i den röda gröna dagstidningen

Jag tillhörde de arga. Arg därför att han ofta hade rätt men att det ändå blev så fel. Otaktisk ibland, dåligt genomtänkt ibland – och ändå i grunden intressant. Dessutom kunde ju karln tala.

I dag vet vi mer om hur de interna turerna gick till. Det är enklare att förändra världen om du omger dig med medarbetare än motarbetare. Synd, för socialdemokratin hade behövt en tydlig röst, en agitator och en annan linje än den bleka mittlinjen.

Sverige hade behövt det.

Nu slutar han som politiker, Håkan Juholt. I en lång intervju med Anna-Maria Carnhede i Dagens ETC berättar han varför. Nyheten att han ger sig gav han till de lokala medierna i Oskarshamn allra först och en kompis till hans son på Nyheter 24 fick också förhandsinformation. Men den enda längre intervjun får ETC, sedan ska telefonen stängas av.

Folk ser ingen skillnad
Håkan Juholt känner att han har ett väldigt starkt stöd. Han slog sitt tidigare personvalsrekord i senaste valet med 5 240 röster. Ändå väljer han att lämna riksdagen när riksdagsåret är slut.

– Dels handlar det om min privata situation, säger han i intervjun.
– För det andra är den politiska utvecklingen sådan att jag, som drivs så starkt av ideologiska frågor och en stark vilja till samhällsförändring, inte kan vänja mig vid att politik ska förminskas till administration och byråkrati.

När människor upplever att det inte är någon större skillnad mellan S och de borgerliga partierna växer extremismen, säger han. Då kommer framgångarna för SD som ett brev på posten.

Falsk bild av medelklassen
– Jag känner mig orolig över att allt för många ställer sig frågan vart socialdemokratin är på väg.

Varför har man då hamnat där? Dåligt självförtroende, säger han. Men också en falsk föreställning om att medelklassen inte är solidarisk.

Håkan Juholt är övertygad om att det är många fler än socialdemokrater som vill se ett samhälle där vi medborgare inte bara är reducerade till kunder på en marknad.

– Detta är socialdemokratins paradgren, inte frågor på decimalen.

ETC KlassLäs hela intervjun i Dagens ETC:
Juholt lämnar politiken: ”Vill inte bli ihågkommen som den sista vänstersossen”