Majken Johansson och smörblomman

Majken J

Jag har många luckor. En människa kan inte läsa allt och jag har tvingat mig igenom så många tillfällighetstexter genom åren, för filmjölkens skull och för att jag ville.

I stället.

Nå, planen rullar på. Nu tar jag itu med Majken Johansson. Läser på allvar poeten ”Ma-haha-jken Joha-honsson”.

Solen skiner, åskan mullrar i väster, skatorna matar nyskalingar och hade jag suttit i skugga hade det varit 28 grader varmt.

Diktsamlingarna i början tycker jag om.

”En gång av slump en gång i månaden /
öppnar sig skrivbordslådan /
och en halvskriven dikt flyger ut i rummet /
flaxar omkring och landar på skrivmaskinen”

Det hon publicerar efter omvändelsen säger mig mindre. Fast 1989 skriver hon bland annat Liten endorfintrilogi. Sådant triggar alltid igång den här kroppen, särskilt när jag har nyköpt gps-klocka men inte får springa.

Dikten Ambition är tryckt samma år:

”Jag vet så mycket om att längta /
att jag tänkt /
börja längta /
också åt alla dem som ingen längtan har kvar”.

När boken med hennes diktsamlingar är läst fotograferar jag den i gräset. Efteråt, då bilden ska publiceras, upptäcker jag att frälsningssoldaten Johansson tycks hålla i en smörblomma på vår tomt. Det ser så ut.

Nu har åskan slutat mullra runt omkring oss och det är bara 25 grader varmt. Jag går för att läsa mer om Majken Johansson och Lundagruppen.

Smörblomman har fullt upp med sitt.

2 reaktioner till “Majken Johansson och smörblomman”

  1. Alla dessa olästa böcker! Under något årtionde läste jag bara böcker som var minst femtio år och fortfarande uppskattade. Men jag halkade liksom efter i det aktuella bokflödet. För mig får slumpen styra numera, helt och hållet. Obskyra böcker, klassiker, sekelgamla ungdomsböcker… För att slippa förlamas av insikten att det inte går att hinna läsa alla ens om man bara väljer de allra bästa.

    Vad fint att Majken har tagit tag i en av era smörblommor!

  2. Ingen människa kan läsa allt. Själv har jag diverse principer: lustprincipen, nåt att somna på-principen, nåt att växa av-principen, nåt att lära av-principen. Med flera.

    Din 50-årsregel på sin tid var ny för mig. Imponerande!

Kommentarer inaktiverade.