Big Mac & Chocken

Torsdag, hamnar i Säffle dagen efter beskedet. På McDonalds är det nästan folktomt halv tolv, men lokalen doftar nystädad och jag får Säffle-Tidningen gratis till hamburgaren. I ryggsäcken ligger nya numret av Språktidningen, där en artikel handlar om våra moderna regionala dialekter. I Boden kallas hamburgare huggare, i Stockholm och Norrland heter McDonalds donken, i Skåne donkan.

Du får så många associationer när du hamnar på en ort som över en natt blivit ofrivillig lärobok i Marknadens Allmakt & Kapitalets Globala Rörelse. Nästan 400 jobb försvinnerVolvo Bussar lägger ner i Säffle och satsar på Wroclaw. Det blir som 20 000 förlorade jobb i Stockholm, berättar en expert på radion. Glöm inte underleverantörerna.

– Di säger det finns jobb i Kiruna, mumlar mannen två bord bort.
– Ja… suckar hans bordsgranne.

Vi är sju gäster i lokalen. Alla läser lokaltidningens uppslag om hur hundra år av busstillverkning går i graven. Läser, tuggar snabbmat och tänker samma trötta tanke. Vad ska man göra? Vad har vi för val?

I Kiruna kallas hamburgare hampis.
Ordet töligt finns bara i en enda landsända i hela världen.

4 reaktioner till “Big Mac & Chocken”

  1. Många par jobbar där. Många har arbetat där i decennier. Plötsligt rycks hela tillvaron upp. Hata arbetslösheten!

  2. Jag tänker – vart tog omvärldanalysen vägen? Varför skulle just Säffle ha undgått en utveckling som pågått inom fordonsindustrin de senaste 20 åren? Varför ser tidningarnas bevakning så förutsägbar ut? Varför reagerar alla med samma reflexmässiga svar? Varför pratar ingen om innovationer, riskkapital, utveckling av näringslivet utifrån de tankar och idéer som finns i Säffle? Varför ska alltid någon annan rädda Värmland? Det funderar jag på – mycket och ofta, ingen verkar ha läst Jörnmarks utmärkta reportageresor.

  3. När jag jobbade på sågen var det två saker vi var rädda för. Att de på kontoret inte skulle lyckas få tag i virke att såga. Och att de inte skulle lyckas sälja det vi sågat. Samma diskussion i Säffle förstås, precis som du är inne på. Men du glömmer ett perspektiv – Värmland har hela tiden räddat andra, precis som exempelvis Norrland gör det. Genom att producera vattenkraft, genom att producera skogprodukter osv. Jag vet för lite om just Säffles bussar för att kunna säga något om huruvida Volvos ingenjörer missat utvecklingen. Det gör ju inte tröstlösheten på golvet mindre, om de nu har det. Jag lider med de som slitit i decennier och nu får se sin arbetsplats dö.

Kommentarer inaktiverade.