Mycket bestämd typ

Ur folkmun förr
DKV: Dret Kaser å Ve’.
SAAB: Sälj Aset Annars Byt.
Crescents mopedmodell med den strömlinjeformade aktern: raketaschlet.
Lättviktsmotorcykeln: Inavelsbotarn.

Ur folkmun i dag
KIA: Koreanskt Industri-Avfall.
Volvo: Money Diao.
SJ AB: prova att läsa det baklänges.

Svenska folket älskar sina fortskaffningsmedel. Kärt barn har kära namn. Vem har inte döpt sin bil? Vänner till mig sätter självklart smeknamn på sina rollatorer. Inget konstigt med det. Inte konstigare än att människans hästar alltid haft namn.

Ny bil? Hämta prästen
I Grekland såg jag en gång en lycklig familj som precis köpt ny bil. Alla stod uppställda i finkläderna bredvid den nytvättade Mercedesen, när församlingsprästen kom med sina levande ljus för att välsigna bilen. Lugnt och metodiskt stänkte han vigvatten på ratten, varje säte, taket, skärmarna. Mässade entonigt, stänkte. Då öppnade far i huset motorhuven. Vigvatten på kylaren, förgasaren, motorn.

Efter tio minuter släckte prästen ljusen i kandelabern, vek ihop campingbordet och gick hem. Familjen drog överdraget över mercan. Livet i kvarteret i Kavalla kunde fortsätta.

*

Vår första Saab hette Sixten. Han älskade att åka på reportage, gärna långt bort i skogen. Körde vi fast så löste han det med. Vid riktigt besvärliga fastkörningar i djup lera på skogsbilväg fick jag alltid order av honom:

– Är du så jädra dum så du körde ända hit får du skriva en krönika om saken. Gör bort dig du men skyll inte på mig.

Mycket bestämd typ. Hatade fuktigt väder.

 

2 reaktioner till “Mycket bestämd typ”

 1. Hyrde ett torp av konsul Boman (Bomans fanérfabrik i Oskarshamn) i skogen mellan Vita Hästen o Fagerhult i Småland. Hade en 2-takts Saab och en fru som var paniskt rädd för åska! En dag när ovädret satte igång o åskan gick runt, runt o aldrig ville ta slut fick hon en panikattack så det var bara o sätta sig i Saaben o köra iväg till hennes föräldrar!
  I första stora backen tappade Saaben orken. Jag backade o tog sats provade igen.
  Kom inte upp. Sådär pågick det ett tag tills frugan vägrade att sitta kvar i bilen!
  Trots min protester att det var säkrare i bilen steg hon ut i åskregnet för att gå 5-6 km!
  Då kom en bil förbi o vi fick lift till svärföräldrarna!
  Det var förgasarlocket som spruckit! Kostade 47,50 !
  Björn

 2. Tack för den dramatiska berättelsen. Får mig att minnas våra tvåtaktare och inte minst alla gånger vi satt i pappas Duett när åskan gick där hemma. Så hade också det tidigare huset brunnit upp, långt före vår tid. I dag är det drygt hundra år efter nybygget men stället heter fortfarande Nybyggeras.

Kommentarer inaktiverade.