Du står i ett månghundraårigt led och det går att förstå varandra

Farmor och farfar är västmanlänningar som flyttat till Värmland. Varje jul kommer det tanter och farbröder och hälsar på, som inte talar riktigt som vi. Trevligt folk som spelar kort och berättar om fjärran trakter långt bortom både Almarskogen och Kilsbergen.

Ett par näverskorInnan jag är född tar farmor emot krigsbarn. En är från Finland, när han får flytta hem igen har han glömt sin finska. Hans mamma gråter. Ilari hälsar på oss många gånger efteråt. Jag har fortfarande kvar ett par fina prydnadsknivar med vackert snidad slida som pappa fått.

Från mormors sida uppe i Tyngsjö rinner det finskt blod även i mina ådror. Därifrån har jag en träslev kvar som de brukade äta med vid sitt bord med utsikt över Bredsjön och Dalarnas och Värmlands blå finnskogar. En släkting hade särskilt svårt att börja äta med skedar i metall när de kom, berättas det. Hon brände sig.

Ibland tog de näverkonten på ryggen och gick till Hagfors för att handla. Drygt tre mil över myrarna. Grusvägen är inte mycket bättre nu, men historierna minns den.

Jag hade inte heller kunnat prata någon finska, om jag träffat mina släktingar uppe i finnboställena för några hundra år sedan. Länge levde 1600-talssavolaxiskan kvar i deras lilla finska ö mitt i Sverige. I Nyskoga talte de den ännu på 1940-talet. Ett svedjebruksfolk som började sin vandring åt alla håll från Karelen för kanske 600 år sedan. Vissa kom så långt som till vår koloni i Delaware. En gång hörde jag en talare berätta om skogsfinska spår ända borta i Klippiga bergen. Det sägs att skogsfinnarna hade särskilt lätt att umgås med indianerna i Nordamerika. De såg på naturen på samma sätt. Den var besjälad.

– Förlåt mig björn att jag måste döda dig, men jag behöver mat till mina barn. Förlåt mig träd att jag måste hugga ner dig. Vi fryser.

Och ändå kan vi prata med varandra. Det finns ett sätt.

Ett par näverskorJag ställer upp alla mina släktingar, generation efter generation, på ett långt led från Karelen, via Savolax, Ålands hav (vi får passa på när isen bär), Stockholm, Mellansverige, Dalarna, Värmland, ända ner till vår villatomt i Forshaga.

Vi står på ett långt led, människa bakom människa. Vi är olika klädda och olika hungriga, men nu hör jag hur folk börjar skratta i den långa kön.

”Du vet, när di skull’ dra gräns mellan Sverg’ å Norg’. Bortåt Röjden till. Vi gick vi in i Norg’ å hämta jord å stoppa’ i näverskorna. Sen sa vi till gränsritarna att vi står på norsk jord. Långt inne i Sverige. Dä’ därför gränsen svänger”.

Fåordiga är de inte.

Det finns ett sätt att prata med varandra, fast ledet är 600 år långt. Nu skickar jag mina ord till den som står närmast mig. Hon skickar dem vidare till nästa släkting, som skickar dem till nästa, långt över Ålands hav och in mellan finska granar och tallar. Hela tiden förstår de varandra. Efter ett tag kommer svaret tillbaka från min anfader i Karelen.

– Jo. Nog är skogen fattigmans tröja.

Karelen

 

Fotnot: Var hittade jag idén till det där ledet? Vet inte riktigt, det är nog inte jag som kom på den. Vet bara att jag älskar tanken. Det är så listigt, detta att då kan vi faktiskt prata med varandra över århundradena.

3 reaktioner till “Du står i ett månghundraårigt led och det går att förstå varandra”

  1. Mina står också i långa, långa rader.
    Dom flesta i Finland och Norge och Långtbortisverige.
    Rötterna är långa.
    Och många.
    Och stadigt förankrade.
    I kyrkböcker och huslämningar och bilder och minnen.
    Men precis när jag skulle börja skicka ett meddelande till nån avlägsen generation kom jag att tänka på en vän.
    Som adopterat en liten pojke.
    Från ett land långt borta.
    Pojken hittades långt uppe bland bergen.
    Ensam.

    Nästan så att man vill kila in lite extraled här och var.
    Med fyllda näverkontar.
    För dom som inte har så stadigt förankrade rötter som vi har.

  2. Själva det personligt biologiska släktskapet är inte så viktigt.
    För mig är det samma kära led, vare sig det nu bokstavligen råkar vara min förfader eller inte.
    Inga extraled, Cyndi.
    Skicka på du, bakåt, i det enda led vi har.
    Vi är samma människor, ursprungligen från Afrika, allihop.

  3. Jag tycker om tanken att den lilla pojken är vårt ursprung.
    Etiopien.
    Det var kanske där vi också föddes 🙂

    När jag började tänka på dom där leden såg jag framför mig biblioteket i Malung.
    I ett rum innanför alla böcker satt min pappa
    och läste microfilmade kyrkböcker.
    Så att leden står fint uppställa på papper.
    Bara att ta fram och läsa.
    Otacksamma jag har inte visat så stort intresse där.
    Ofta far man ju bara framåt i full fart 🙂

Kommentarer inaktiverade.