Upphittad av okänd fyrmänning

Träskeden

Den förste spelade i Svenska hjärtan, läste Gunnar Ehnes dikter och uppträdde med Ulleruds Teateraktörer i ett tomt virkesmagasin i Deje. Någon sa att vi var fyrmänningar, det gillade jag. Duktigt och roligt folk, det är aldrig fel. Ibland talade vi allvar.

Nu har jag träffat en ny fyrmänning. Lustigt släktord det där. Den nye hade läst när jag skrev på bloggen om min mormor från Malungs finnmarker.

Lämnade de blånande höjderna
Bästa praktiska nyttan med bloggen hittills, är det att fyrmänning nummer två hittade mig? Ja, kanske. Roligt när en trevlig släkting hör av sig som jag inte visste fanns. Fint att han dessutom vet allt om finnbosättningarna på höjderna med sjöutsikt, som min mormor lämnade 1905.

I Frimurarlogen i Karlstad långt söderut gick Sverige och Norge isär det året.  Någonstans i samma stad gick mormor och morfar ihop.

Hur tog hon sig dit? Till fots de första milen antar jag, och sedan med NKlJ.

Vem var han?
AndinaNu vet jag varför finnstället som Emma Ivarsson kom från heter Andina. Där låg en gång Anders eller Anttis aho. Säg det i flera generationer så blir det Andina. Aho betyder bråte, fall, övergiven sved. De talade så mjuk finska, mina förfäder. T:na blev gärna d:n, lampi blev lamm. Måste ta reda på vem han med fallet var.

Du kan kalla mig Kääriäinen förresten. Vad det betyder säger jag inte.

LÄNK: Du står i ett månghundraårigt led
och det går att förstå varandra

2 reaktioner till “Upphittad av okänd fyrmänning”

  1. Hej!
    Kom ihåg vårt samtal hos tandläkaren i morse! Du har fått ett telefonnummer och bilder finns på face-book från 2007.
    Lev väl ! PS mitt tandläkarbesök gick bra. Bara koll och lite tandsten för ca 1000:- återbesök i oktober 2016, om jag fortfarande lever då !?
    Tore

    1. Tack för ett trevligt samtal Tore! Vi får försöka hanka oss kvar ett tag till, med både tandsten och annat. Jag har varit på seminarium hela eftermiddagen men ska kolla telefonnumret nu. Vi syns!

Kommentarer inaktiverade.