Genrep och tamgåsen flyger

 

 

 

 

 

Foto: Per Hardestam

 

1978 flyttade vi till Sunne. Jag hade fått ett halvtidsjobb, vilket passade den här drömmande skribenten bra och dessutom hade vi sett på kartan i telefonkatalogen att där fanns ett badhus. Det stod ju så på kartan, bredvid järnvägsparken: Badhusgatan.

I förväg hade jag bestämt mig för en sak. Ska vi flytta till Fryksdalen så måste jag fräscha upp min Selma. Så där satt jag, kväll efter kväll, i förväg, och läste Selma Lagerlöfs skrifter i urval, 14 band, och några titlar till. Kejsarn av Portugallien var bäst. Gösta Berling var inte dum den heller. Nils Holgersson kändes som en liten hälsning, med tanke på att Alfred Dahlin, som kom med idén till en ny läsebok för folkskolan, var från Huskvarna. Vi bodde där innan flytten till Sunne. Spännande att det var lärarnas organisation som kom med idén till en läsebok och att boken blev en succéroman, översatt över halva världen.

Så kan det gå när man bestämmer sig för att skriva en ny sorts skolbok som ska ge barnen kunskap utan att de märker det.

Ingen mesig sagotant
Det första som hände var att jag blev hemligt förälskad. Nog hade jag läst Selma Lagerlöf förut, men under högstadieåren och efterföljande rebellår var det inte sagotanter från Östra Ämtervik vi prioriterade. Nu upptäckte jag att hon sannerligen inte var någon beskedlig sagotant, mesig och omedveten om tidens strömningar. Det sa klick, kort sagt. Kär.

Det andra som hände, fast det tog lite längre tid, var att jag upptäckte att turismnäringen i Sunne också borde gå hem och läsa sin Selma. Broschyrer och berättelser vimlade av fel kring hennes författarskap och när det nya fina hotellet med hennes namn byggdes, lät ägarna varenda restauranggäst trampa på Akkas gäss. Hu vilken matta…

Handlar egentligen om Husby och fotbollshuliganer
Nå, turistvärvarna i trakten har blivit bättre. Jag misstänker att en av orsakerna stavas Västanå Teater och Leif Stinnerbom. På torsdagskvällen hade de genrep i Berättarladan på sin kraftfulla berättelse om Nils Holgersson.

Jag ska inte bli långrandig om den. Det första jag vill ha sagt är: gå och se den. Det andra jag vill ha sagt är: gå och se den. Det tredje jag vill ha sagt är: gå för Guds skull och se den.

Kom sedan inte och säg att Selma Lagerlöf var en sagotant som bara satt i Östra Ämtervik och skrev av gamla farmors och gamla fasters gamla berättelser om gamla tiders gamla hel- och halvoriginal. Nils Holgersson-föreställningen handlar om Husby, den handlar om fotbollshuliganer, den handlar om miljömedvetande och om att växa upp till människa. Trots att Leif Stinnerbom inte skriver detta på näsan på oss en enda sekund.

Sa jag att du borde gå och se den?

 

Mina berättelser från Västanå Teaters publikskola:
1. Sveriges första värstingresa
2. Nils Holgersson när bilarna brinner i Husby
3. Berättelsen om en lada som spelar teater